Een jaar geleden maakte ik het ontwerp voor het Blok van Blok, een soort tiny house extra large. Een compacte woning voor avontuurlijke stedelingen, te plaatsen op daken van hoge gebouwen. Dat Blok kreeg onlangs gezelschap van een Blokje, een ontwerp voor een tiny woonboot.
Een van de reacties die ik kreeg op het Blok: het is niet echt een tiny house. Daarvoor schijnt een officieuze bovengrens te bestaan van 50 vierkante meter. Het Blok is weliswaar compact te noemen maar heeft toch nog altijd een vloeroppervlak van 65 vierkante meter. Zou er een kleinere variant mogelijk zijn die wel binnen die 50 m²-norm valt?
Mini
De afmetingen van het Blok zijn gebaseerd op de twee verdiepingshoogten die ik erin wilde hebben. Uit die hoogte volgt automatisch de lengte en de breedte, zo gaat dat nou eenmaal bij kubussen.
Een miniblokje dat volgens dezelfde logica gebaseerd is op één verdiepingshoogte wordt wel erg tiny: 2,6 meter in het vierkant. En dat levert krap 7 vierkante meter vloeroppervlak op. Minder dan de gemiddelde partytent.
Hoogslaper
Een kubus gebaseerd op anderhalve verdiepingshoogte levert wel een levensvatbaar tiny house op. Die halve verdieping biedt ruimte voor een hoogslaper en bergruimte. En verder is het ook wel fijn om plaatselijk wat extra hoogte te hebben, zeker in combinatie met een mooi uitzicht.
Rondlopen
Hoe klein het Blokje ook is: je kunt er toch een rondje lopen (en klimmen). Vanuit de woonruimte kom je via het halletje in de badkamer. Daar bevindt zich op halve verdiepingshoogte, boven de wasmachine en de kledingkast, bereikbaar met een laddertje, de douchecabine. Vandaar leidt een volgend laddertje naar de hoogslaper. Een laatste ladder brengt je dan weer terug op de begane grond van de woonruimte.
Woonboot
Ook dit Blokje zou zich, net als zijn grote broer, goed thuis voelen op een hoog dak. Maar al ontwerpend kreeg ik de behoefte om ook andere habitats voor het kleine huisje te onderzoeken. En zo transformeerde het plan voor het Blokje uiteindelijk in een ontwerp voor een woonboot, een tiny houseboat dus.
Met zijn 22 vierkante meter vloeroppervlak valt het Blokje ruimschoots binnen de eerder genoemde 50 m²-grens. Zelfs als je daar de 6 vierkante meter terras en de 3 vierkante meter voorbalkon/fietsenstalling bij optelt.
Mechanica
Het Blokje heeft een lichte houtskeletbouw-constructie en is geplaatst op een betonnen ponton. Als je een ontwerp maakt voor een woonboot moet je natuurlijk ook een beetje verdiepen in de mechanica van drijvend bouwen. Ik bleef bij de les zolang het ging over diepgang, momentenkoppel en beddingconstante. Maar ik haakte af toen er formules als mc = b²/12d + ½ d + b²(tan α)/24d voorbij kwamen. Dat is toch een tak van sport waarbij ik mijn meerdere moet erkennen in de echte deskundigen. Dus als het ponton nog wat breder moet: het zij zo. Maar op het oog lijkt me dit een stabiele constructie.
Slimmiteiten
Het Blokje bevat verder slimmiteiten als een opklapbaar tafelblad en een kookplaat die overgaat in aanrecht dat overgaat in tafelblad dat overgaat in vensterbank. De energie komt, in elk geval grotendeels, van zonnepanelen en windwokkels op het dak. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet mee door te spoelen.
Gewetensvraag
Het is de ultieme gewetensvraag voor iedere architect: zou je zelf willen wonen in het door jou ontworpen huis(je)? Zou ik zelf willen verhuizen naar mijn Blokje, en daarmee bijna driekwart van mijn huidige woonoppervlak opgeven? Ja, ik denk het wel, maar op één voorwaarde: dat mijn tiny houseboatje zou mogen dobberen in net zo’n mooie rustige groene omgeving als op de plaatjes. En niet op een achterafslootje ingeklemd tussen een snelweg, een spoorlijn en een bedrijfsterrein.
Op het dak
En natuurlijk zou ook het Blokje, net als het Blok, op het dak van een hoog gebouw geplaatst kunnen worden. Maar dan zou ik wel een hekje maken om het terras.
Andere woningontwerpen, al dan niet tiny: de Groene Piramide – Rumah Kecil