Winter in Rotterdam: een witte Kerst-animatie

Anekdotisch bewijs is geen bewijs. Of de saaie winters van de laatste jaren te maken hebben met de opwarming van de Aarde laat ik dus maar even in het midden. Er zijn trouwens genoeg echte aanwijzingen dat we ons planeetje aan het opwarmen zijn, daar zijn de geleerden (of in elk geval 99,9 % ervan) het wel eens.

Winters tafereel met de trambanen, autoweg, trottoirs en fietspaden op de Coolsingel in Rotterdam onder de sneeuw, digitaal geschilderd, ingelijst en boven de muur gehangen in een sfeervolle woonkamer
Sneeuw op de Coolsingel

Zacht

Hoe dan ook, de laatste paar winters waren uitzonderlijk zacht. Vooral hier in het zuidwesten van het land. Op televisie zie ik wel eens schaatswedstrijden op natuurijs in Friesland of een mooi pak sneeuw in de Achterhoek. Maar de laatste keer dat Rotterdam wit kleurde is alweer twee jaar geleden en toen duurde de winter slechts 48 uur. Ik schreef er destijds meteen een blog over: de winter van 2014: twee dagen sneeuw, ijs en blubber.

Niet iedereen zal er mee zitten, die lente-achtige temperaturen in december. En okee, het kan ook best lastig zijn, al die sneeuw en al dat ijs. Zeker als de fase bereikt wordt van het voortdurend smelten en weer opvriezen van vieze grijze prut.

Foto uit de (korte) winter van 2014, met het besneeuwde Museumpark in Rotterdam, een bevroren vijver, museum Boymans, het Nieuwe Instituut en het Parkhotel.
Winter in het Museumpark

Winterwonderland

Maar ik mis het wel, de bijzondere sfeer die er hangt in de stad tijdens en na een flinke sneeuwbui. De meditatieve rust die er uitgaat van neerdwarrelende sneeuwvlokjes. Het bijzondere licht. De grillige kunstwerken van met sneeuw bedekte takken en fietsen. De totaal nieuwe aanblik van de vertrouwde omgeving.

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Je zou het bijna vergeten maar rond 2012 hadden we juist een paar relatief koude en sneeuwrijke winters. Ik heb dus op mijn harde schijf een uitgebreide collectie sfeervolle Rotterdamse winterplaatjes.

Ik liep al een tijd met het plan rond iets met die verzameling te doen. Het probleem, euh, de uitdaging was dat het beeldmateriaal nogal verschillend is. Gemaakt met verschillende camera’s en onder verschillende omstandigheden: in een gierende sneeuwstorm, een verstild winterlandschap of een grijze blubberbende. Het valt niet mee daar iets samenhangends van te maken.

Ik besloot een oude techniek weer eens uit de kast de halen: de verschildering: het in Photoshop zodanig bewerken van een foto dat-ie uiteindelijk niet meer als foto te herkennen is. Dat is niet een kwestie van één druk op de knop; zulke filters bestaan ook wel maar het is juist de combinatie van bewerkingen die het juiste resultaat oplevert: een soort impressionistische striptekeningen waarin juist de weinige kleur die er nog is in een sneeuwlandschap extra goed uitkomt.

Digitaal schilderij van Hotel New York in Rotterdam in winterse omstandigheden geprint op canvas aan de muur in een kamer met ijsbloemen op de ruiten
Hotel New York, ijsbloemen op de ruiten

Sneeuwvlokjes

Toen ik alle beelden in een logische volgorde had geplaatst en er een muziekje onder had gezet ontbrak er nog iets. Maar wat? Ah, sneeuwvlokjes! Die heb ik vervolgens op maat gegenereerd met 3ds Max, een programma dat ik doorgaans voor hele andere dingen gebruik.

Precies op tijd voor de Kerstdagen was deze witte Kerst-animatie klaar:

winter in rotterdam

Spin-offs

Mijn winterproject heeft inmiddels ook al twee spin-offs. Als eerste mijn Kerstkaart voor dit jaar, in een zeer beperkte oplage uitgedeeld maar vooral verspreid via de sociale media:

Kerstkaart van de auteur: een bewerkte foto van het Maritiem buitenmuseum aan de Leuvehaven in Rotterdam in de sneeuw
Sneeuw bij de Leuvehaven

Winter aan de wand

En verder vond ik een aantal verschilderingen zo mooi dat ik ze aan de muur zou willen hangen. En als ik het wil, willen anderen dat misschien ook, dus heb ik een nieuw album geopend in mijn webshop:

Man houdt schilderij omhoog van de Westersingel in Rotterdam in de winter
IJs op de Westersingel

Intussen gaan de tiendaagse verwachtingen voor de dagen rond de jaarwisseling de goede (de koude) kant op. Ik moet het nog zien maar ik hou mijn camera in de aanslag.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.