Japandi is een woonstijl die elementen combineert uit het hoge noorden en het verre oosten. De interieurbladen en -websites staan er vol mee. Ik speelde er op in met een wereldkaart die zich naadloos in het concept voegt.
Japandi
“Waarom kiest iedereen in VT Verbouwen voor een ‘Japandi’ badkamer?” was de kop van een column van Floor Rusman in de Nieuwe Rotterdamsche Courant die ik een tijdje geleden voorbij zag komen. De column ging vooral over de eenvormigheid van moderne interieurs, met name in tijdschriften en TV-programma’s als VT Wonen (al dan niet verliefd op je eigen huis). Maar mijn aandacht ging vooral uit naar de term Japandi. Was dat een samentrekking van….? Inderdaad.
Uitersten
Japan en Scandinavië liggen een heel eind uit elkaar, allebei aan een ander uiteinde van het reusachtige continent Eurazië. En op het eerste gezicht lijken de culturen ook niet echt verwant. Sushi en Zweedse balletjes, Sakamoto en ABBA, Sumoworstelen en de Noorse tienkamp, de link is ver te zoeken.
Maar als het gaat over woninginrichting blijken er toch veel overeenkomsten te zijn. Zowel in Japan als in Scandinavië houden ze van eenvoud, duurzaamheid, vakmanschap.
Wabi-sabi en hygge
Twee kernbegrippen bij Japandi zijn wabi-sabi en hygge. Wabi-sabi is de Japanse filosofie waarin het draait om de schoonheid van imperfectie, de kunst van het weglaten en het accepteren van de vergankelijkheid. Hygge (spreek uit huuguh) is een Deens woord waarvan de betekenis een blend is van gezelligheid, knusheid en plezier. De combinatie van de twee resulteert in sfeervolle interieurs met natuurlijke materialen en minimalistische vormgeving.
Kleuren
Ook wat de kleuren betreft komen ze er wel uit samen. Warme, lichte en onverzadigde tinten hebben de voorkeur. Al zijn Scandi-interieurs vaak wat grijzer en neutraler en gaan de Japanners voor iets meer kleur.
Wereldkaart
Heel af en toe heb ik de neiging een beetje commercieel te denken. Als dat Japandi inderdaad zo populair aan het worden is, zou ik dan niet iets kunnen maken dat perfect bij die stijl aansluit? Een Japandi-wereldkaart bijvoorbeeld?
Gradient
Ik heb dezelfde techniek toegepast als bij het maken van de regenboogwereldkaart, een klein jaar geleden: een gradient overlay in Photoshop over een hoogtekaart van de wereld. Alleen het doel was anders: die regenboogkaart was een statement, met de Japandi-wereldkaart wilde ik een sfeer creëren die moeiteloos in een desbetreffend interieur zou passen.
Webshop
Ik zette de Japandi-wereldkaart in mijn webshop en ging op vakantie. En waar sommige van mijn kaarten jarenlang ongezien digitaal stof staan te vergaren in mijn webshop, bleek deze kaart in een behoefte te voorzien. In ieder geval in de behoefte van één koper die een art frame-print aanschafte. Dat maar velen deze pionier, deze early adapter mogen volgen!