Een wereldkaart van glas in lood

Detail van een digitaal gemaakte wereldkaart in glas en lood, met Europa, Noord-Afrika, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan
LinkedInPin

Ik heb al heel wat bijzondere kaarten gemaakt maar een wereldkaart van glas in lood was daar nog niet bij. Onze planeet figureerde wel in het virtuele glas-in-loodraam dat ik maakte van de beroemde Earthrise-foto, maar dat is toch wat anders. Hoogste tijd om deze leemte in de collectie op te vullen. Zie hier het resultaat.

Wereldkaart glas in lood

Virtueel glas

De kaart is opgebouwd uit 1440 stukjes gekleurd glas. Virtueel glas uiteraard want dit kunstwerk is helemaal gemaakt met behulp van Photoshop en een toefje Autocad.

Ondanks de abstractie blijven de elementen die onze wereld zo mooi maken goed zichtbaar: de oceanen en ijskappen, de wouden en de woestijnen.

Het raam komt het best tot zijn recht in een zwart lijst

Lengte en breedtegraden

Ik heb de verleiding weerstaan de kaart ingewikkelder te maken dan nodig is. Het lood valt simpelweg samen met de lengte- en breedtegraden: in de oost-westrichting om de vijf, in de noord-zuidrichting om de tien graden. Als enige frivoliteit zijn verder de keerkringen en de poolcirkels weergegeven als een stippellijn. En voor de evenaar heb ik uiteraard een iets dikker stuk virtueel lood gebruikt.

Inzoomen op Afrika en Europa

Inzoomen

Als we inzoomen neemt de abstractie toe. Maar een kenner herkent hieronder natuurlijk moeiteloos Europa, Noord-Afrika, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Nederland, het land waar deze kaart gemaakt werd, is op dit schaalniveau niet meer te onderscheiden. Ergens bovenaan in het groene vlak, midden in de tweede rij van boven, schat ik.

Glad in lood in het museum

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten