Een wereldkaart zoals dolfijnen ‘m zouden maken

Een wereldkaart zoals dolfijnen 'm zouden maken: een netwerk van oceanen en zeen met wat terra incognita er in.
LinkedInPin

En opnieuw heb ik me verplaatst in de belevingswereld van een van de diersoorten waarmee wij mensen deze planeet delen. Na de pinguins en de mollen zijn deze keer de dolfijnen aan de beurt. Hoe ziet een dolfijnse kaartenmaker de wereld?

Hoe zien dolfijnen de wereld?

Sympathiek en intelligent

Dolfijnen staan bekend als vriendelijke dieren. Zijn ze werkelijk zo sympathiek of worden we enigszins misleid doordat hun mondhoeken permanent in de glimlachstand staan? Ik zou daar geen stellige uitspraken over durven te doen.

Dolfijnen staan ook bekend als intelligente wezens. Maar hoe intelligent zijn ze precies? Ook dat is een onbeantwoorde vraag. Volgens schrijver Douglas Adams zijn ze zelfs nog intelligenter dan iedereen denkt; in zijn Hitchhikers Guide to the Galaxy-reeks zijn ze slim genoeg om de Aarde te verlaten vlak voor de planeet vernietigd wordt, met als famous last words: tot ziens en bedankt voor de vis.

De Noord-Atlantische Oceaan

Werktuigen

Dat dolfijnen, voor zover bekend, geen kaarten maken, heeft in elk geval niets te maken met intelligentie. Zonder handen om potloden, viltstiften, laptops of andere werktuigen te maken – of zelfs maar vast te houden – kom je niet ver als cartograaf, hoe slim je ook bent.

Oceanen

Een ding lijkt me duidelijk: als dolfijnen kaarten zouden maken lag daarbij alle aandacht op de zeeën en oceanen en waren de continenten terra incognita. Wij mensen wagen ons nog wel eens buiten onze comfort zone, maar de enige mogelijkheid voor een dolfijn om het land te bezoeken is middels een dolfinarium. En of je dat nou moet willen, als dolfijn…?

Net als bij de molaire projectie is de dolfijnse kaart gespiegeld ten opzichte van onze antropocentrische wereldkaarten. Dolfijnen kijken immers van onderen tegen het wateroppervlak aan; bovendien ligt het voor de hand de meest interessante gebieden aan de bovenkant van de kaart te leggen en de witte vlekken onderaan te laten bungelen.

De Dolfijnse Wereldkaart

Atlantisch en Pacifisch

Toch ligt de egocentrische benadering altijd op de loer, zo realiseerde ik me nadat ik bovenstaande kaart had afgerond. Witte vlek of niet, Europa neemt nog steeds een centrale positie in. Okee, dan is dat het wereldbeeld van een Atlantische dolfijn. Een dolfijn uit de Pacific maakt er waarschijnlijk zoiets van:

De Pacifische versie

Update: 12 mei 2020

Mijn dolfijnenwereldkaart trok de aandacht van geograaf Simon Kuestenmacher, met als gevolg een publicatie in zijn boek Mad Maps. Leuk om het hele verhaal eens in het Duits te lezen…

Die Welt aus Sicht eines Delfins…

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten