Weerzien met Venlo: reconstructie van de vesting
Het plaatje, verderop op deze pagina, van de vesting Venlo is eigenlijk bijvangst bij het project Koninginneplein. In dienst van Royal HaskoningDHV maakte ik, samen met collega Mari Baauw, het ontwerp voor de glaspanelen in de balustrade. De panelen aan de stadszijde tonen de Venlose vestingwerken die ooit op deze plek lagen. Aan de andere zijde zijn de legers te zien die keer op keer hebben geprobeerd die vesting in te nemen. Langs de wandelroute vanaf het station naar de binnenstad staan in de borstwering de jaartallen van de vele veldslagen uit de geschiedenis van Venlo.
3d-model
Om het ontwerp voor de vestingpanelen panelen te tekenen maakte ik een 3d-model van de middeleeuwse stad met zijn indrukwekkende stelsel van muren, waterpartijen, torens en poorten. Dat model diende als basis voor de zwartwitprints op het glas.
De kleuren van Blaeu
Later bedacht ik me dat ik dat model ook wel eens in 3ds max kon bewerken. Het onderstaande vogelvluchtperspectief van de vesting Venlo was het resultaat. Het 3d-model is gebaseerd op de kaart van Joan Blaeu uit 1649. Ook de kleuren zijn door die historische prent geïnspireerd.
Sloop
Tot ver in de negentiende eeuw was Venlo omringd door zijn vestingwerken. Maar de voor aanleg van spoorlijnen werden daar al grote delen van gesloopt. Andere ruimteclaims van de uitdijende stad deden de rest. Bij de laatste veldslag, in 1945, werd bovendien een groot deel van de oude binnenstad verwoest.
Helaas is er daardoor tegenwoordig niet zoveel meer te zien van de rijke geschiedenis van de vesting Venlo. Behalve natuurlijk in de glaspanelen op het Koninginneplein.