Herfst in het Waterloopbos

Oude roestige installatie in een vijver in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
LinkedInPin

Het Waterloopbos in de Noordoostpolder heeft een post-apocalyptische kwaliteit over zich. Het is alsof er vijftig jaar geleden een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden, waarna de natuur zich heeft hersteld. Overal zie je muurtjes, sluisjes, kanaaltjes en vreemde roestige installaties, deels overwoekerd door het bos.

Muurtjes en sluisjes

Waterbouw

De werkelijkheid is, gelukkig, iets minder dramatisch. Dit bos was van 1952 tot 1995 een dependance van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. De talloze waterlopen en vijvers met hun raadselachtige artefacten zijn de overblijfselen van waterbouwkundige schaalmodellen. Het gebied is tegenwoordig een rijksmonument, in beheer bij Natuurmonumenten.

Raadselachtige artefacten

November

Ik was deze zomer voor het eerst in het Waterloopbos. Toen vond ik het al erg indrukwekkend. Maar een bos is natuurlijk op zijn mooist in de herfst; reden om begin november, in het gezelschap van reisgenoot R., opnieuw naar de polder af te reizen.

Op zijn mooist in de herfst

Depressie

Het was een dag met bijzondere weersomstandigheden: een kleine depressie draaide rondjes boven Nederland en zorgde voor grote plaatselijke verschillen. Helaas lag de Noordoostpolder op de plek waar de klappen vielen: we hebben een uur of twee in de regen door het bos gelopen.

Roestige installaties

Statief en zonnekap

Maar eigenlijk was dat helemaal niet erg. Het was in elk geval lekker rustig; de horden medefotografen die er deze zomer rondliepen waren thuisgebleven. En de overweldigende kleuren van het gebladerte zorgden er voor dat de foto’s, ondanks het grauwe weer, allesbehalve somber geworden zijn. Mijn ministatiefje was, met sluitertijden oplopend tot vijf seconden, onmisbaar. En een zonnekap wist, in een dubbelrol als regenkap, de meeste druppels uit de buurt van de lens te houden.

Daar bij die waterval

Deltawerk

Het meest monumentale bouwwerk in het bos is het Deltawerk. Deze 240 meter lange betonnen bak is, naar een idee van kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon, gedeeltelijk opengezaagd en daardoor toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Het Deltawerk

Korstmos

Een aantal betonelementen zijn gedraaid en gekanteld. In de loop der jaren zal het Deltawerk steeds meer verweerd en door korstmossen bedekt raken. Maar ook nu is het reusachtige bouwsel, gelegen in zijn spiegelvijver op een grote open plek in het bos, al zeer fotogeniek.

Gedraaid en gekanteld

Praktisch

Wat praktische informatie voor bloglezers die ook een een kijkje willen nemen in dit bijzondere natuurgebied: het officiële adres van het Waterloopbos is Voorsterweg 34 in Marknesse. De bus van Zwolle naar Emmeloord stopt bij bushalte Voorsterweg, gelegen aan de rand van het bos.

Kleurrijke beelden ondanks het grijze weer…

Spijs en drank

En niet onbelangrijk: er is horeca. Bezoekerscentrum/restaurant Het Proeflab is zeven dagen in de week geopend. Dan moet het alleen niet in zijn geheel zijn afgehuurd voor een bruiloft, zoals tijdens ons bezoek. Maar in dat geval is café Saantje, in het nabijgelegen en tamelijk schilderachtige Vollenhove, een goed alternatief.

Gerestaureerd schaalmodel

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten