Terraformen voor beginners
Terragen is een progamma voor het maken van landschappen. Aardse landschappen maar net zo goed buitenaardse, zoals bijvoorbeeld Kees Veenenbos laat zien. Jaren geleden heb ik zelf ook eens wat hoogtegegevens van NASA’s Mars Orbital Laser Altimeter in Terragen ingeladen en er wat mee geëxperimenteerd. Inmiddels is er een nieuwe versie van het programma, wat een goede aanleiding was om die oude terreingegevens eens af te stoffen.
Gras en rotsen
Er is tegenwoordig wel wat meer mogelijk met Terragen. Destijds waren eigenlijk alleen vogelvluchtbeelden van grote hoogte enigszins realistisch te krijgen, maar tegenwoordig is er de mogelijkheid om rotsblokken, graspollen en andere vormen van stoffering toe te voegen waardoor ook beelden op ooghoogte er geloofwaardig uit gaan zien.
Ik ben me daarom maar weer eens gaan bezighouden met een oude passie: het terraformen van Mars. Hier zijn we bijvoorbeeld op het hoogland van Tharsis aan de rand van Hebes Chasma, een noordelijke uitloper van Valles Marineris, de Grand Canyon van Mars. Een laagje verse sneeuw bedekt het landschap, op rotsen groeit al wat mos en op beschutte plekken weten gras en andere soorten lage begroeiing zich te handhaven.
De onverwoestbare Marsrover
En wie zien we daar? Het is de Opportunity, de NASA-rover die in 2004 op de Rode Planeet landde, met een verwachte levensduur van drie maanden. Die drie maanden, dat werd wat langer en zelfs nu de terraforming op gang gekomen is rijdt het karretje nog steeds van rots naar rots.
Dit beeld is gemaakt met de gratis versie van Terragen, die een maximum hanteert van 1280×900 pixels. Wie meer wil moet de professionele versie aanschaffen. Maar daar zal ik toch eerst een verdienmodel voor moeten bedenken…
UPDATE: het idee van de onverwoestbare rover werkte ik verder uit in Tweehonderd jaar Opportunity.