De Schipbrug van Deventer is terug

De skyline van Deventer met de Lebuinuskerk, de veerpont en de nieuwe schipbrug, gezien vanaf de Worp bij het IJsselhotel met
LinkedInPin

Zo’n 350 jaar lang was de Schipbrug van Deventer een belangrijke schakel in het verkeer tussen West- en Oost-Nederland. Na de opening van de Wilhelminabrug in 1948 werd deze bijzondere oeververbinding opgedoekt. Maar nu is de Schipbrug terug, of nou ja, een nostalgische verwijzing ernaar. Als bijvangst van het Ruimte voor de Rivier-project.

Animatie

Een paar dagen voor Kerstmis was ik weer eens in Deventer. Deze keer had ik veel meer geluk met het weer dan een paar maanden geleden. Eindelijk zag de lucht er ongeveer zo uit als op de plaatjes en animatie die ik maakte voor Ruimte voor de Rivier. En ook de oever bij het IJsselhotel zag er uit als in mijn visualisaties, want het project, dat de kans op overstromingen moet verkleinen, is onlangs afgerond.

De animatie komt overigens het best tot zijn recht bij gebruik van een koptelefoon:

De nieuwe geul

Vanaf de Wilhelminabrug heb je een mooi overzicht van het plangebied. Rechts zien we de IJssel, links park De Worp met het IJsselhotel, op de voorgrond de nieuw gegraven geul die de Bolwerksplas met de rivier verbindt:

De nieuwe geul, de Worp en de IJssel

De Schipbrug

In het verlengde van de Avenue, 0p de plaats waar vanaf ongeveer 1600 to 1948 de beroemde Schipbrug lag, is een aanlegsteiger gemaakt voor de veerboot. De steiger heeft een drijvend deel en kan daardoor bij alle waterstanden gebruikt worden. De vormgeving, met het drijvende deel gebouwd op twee bootjes, verwijst naar die historische brug:

Deventer en de nieuwe Schipbrug

De skyline

De steiger is een mooie plek om het Ruimte voor de River-project te bekijken, al trekt de skyline van Deventer, gedomineerd door de Lebuïnuskerk, ook wel erg de aandacht:

Uitzicht op de stad en de rivier vanaf de Schipbrug

De eilanden

Vanaf de steiger het je ook een goed uitzicht op de landtong tussen de nieuwe geul en de IJssel en op de nieuwe eilandkribben in de rivier:

De eilandkribben

De trap

Naast de schipbrug is in het nieuwe talud een trap gemaakt met zitelementen, ook een fijne plek om van het uitzicht te genieten. Op deze dag in december was het trouwens bijna warm genoeg om er te gaan picknicken:

Talud met trap

Onder de brug

Natuurlijk nemen we ook even een kijkje onder de brug. Een stoere antracietkleurige staalconstructie met een houten dek:

Deventer, gezien van onder de Schipbrug

Een laatste blik

Vanaf de Wellekade aan de stadskant kijken we nog eenmaal terug naar De Worp met de Schipbrug en het IJsselhotel.

De Schipbrug vanuit de stad

Andere Ruimte voor de Rivier-projecten: NijmegenNoordwaard en IJseldelta.

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten