Rotterdam en de planeten

Ik zou mezelf geen astrofotograaf willen noemen. Ik heb er de apparatuur niet voor en je kunt tenslotte niet overal gespecialiseerd in zijn. Bovendien is de Rotterdamse binnenstad, waar ik woon, niet de beste plek om verschijnselen aan de hemel te fotograferen. Too put it mildly. Niet alleen ikzelf en mijn 600.000 mede-Rotterdammers produceren een plas licht, ook de industrie en de glastuinbouw dragen bij aan de lichtvervuiling.

Als je in downtown Rotterdam sterren denkt te zien, zijn het dan ook meestal planeten. Die zijn weliswaar veel kleiner dan sterren maar staan ook veel dichterbij en zijn dan ook een stuk helderder. Een samenstand van twee planeten boven de stad levert vaak nog best een mooi plaatje op.

In deze blogpost, op de groei gemaakt, verzamel ik dat soort momentopnames. Ze herinneren ons er heel even aan dat we op een van die draaiende bollen zitten die traag om een grote vuurbal heen draaien.

Grafische verbeelding van het zonnestelsel met een raket, de Zon, de planeten en de grootste manen, vormgegeven als "I love the solar system"
De zon, de planeten en de grootste manen op schaal

Conjunctie boven Calypso

De 3Develop-burelen hebben normaal al geen beroerd uitzicht maar op de avond van 30 juni 2015 wachtte me bij thuiskomst een wel heel bijzonder spektakel. Hoewel al ruim na tien uur was het nog steeds niet helemaal donker. Aan de noordwestelijke hemel stonden twee “sterren” vlakbij elkaar: een heldere en een zeer heldere.

Het waren de planeten Jupiter en Venus. En hun conjunctie, oftewel schijnbare samenstand, was een van de fraaiste hemelverschijnselen van dat jaar. Uiteraard heb ik meteen mijn camera en statief gepakt om een foto te maken.

De bovenste, minst heldere, van de twee planeten is Jupiter. Die is eigenlijk veel groter dan Venus maar staat ongeveer tien keer zo ver weg. Dat laat meteen zien dat de samenstand slechts schijn is. In werkelijkheid staan de twee planeten nog steeds honderden miljoenen kilometers uit elkaar. Alleen vanaf de Aarde gezien lijken ze elkaar bijna te raken.

Het hemellichaam waarvan de meeste details zichtbaar zijn is natuurlijk de planeet op de voorgrond, de Aarde. Het grote wit-rode bouwwerk is woongebouw Calypso. Daarachter is net een stukje te zien van kantoortoren First, destijds nog in aanbouw. Verder naar voren zien we de rode lichtlijn, de toneeltoren en wat andere dakopbouwen van de Rotterdamse Schouwburg.

Conjunctie van Jupiter en Venus in juni 2015, gezien vanuit het centrum van Rotterdam met een prominente positie voor het Calypso-blok en de Schouwburg
Jupiter, Venus en Calypso

Ad Astra aan de Aelbrechtskolk

Trouwe lezers van mijn blog herkennen waarschijnlijk deze foto. Ik riep ‘m uit tot de nummer 1 in mijn jaarlijstje over het rampjaar 2020.

Op 19 november van dat jaar fietste ik langs de Aelbrechtskolk in Delfshaven. In eerste instantie werd ik betoverd door de spiegeling van de stadslichten en de Maan in het rimpelloze water. Dat het tafereel opgeluisterd werd door een samenstand van de planeten Saturnus en Jupiter (v.l.n.r.) viel me pas bij thuiskomst op.

In vroeger tijden werden dit soort verschijnselen vaak gezien als een boodschap van de goden of een teken van hoop. En een beetje hoop konden we destijds wel gebruiken; nu nog wel, eigenlijk. Helaas, de planeten in ons zonnestelsel trekken met hun zwaartekracht een heel klein beetje aan elkaars banen, maar verder reikt hun invloed niet. Al zullen de astrologen daar anders over denken.

De Aelbrechtskolk in Delfshaven, Rotterdam tijdens het blauwe uur op een windstille avond
Saturnus, Jupiter, de Maan en de Aelbrechtskolk

Planeten boven de Plas

Op 1 maart 2023 stonden Venus en Jupiter weer dicht bij elkaar. Ik was die dag druk bezig met een bruidsreportage bij brasserie de Schone Lei aan de Kralingse Plas. Het was het mooist denkbare weer voor zo’n gelegenheid; ik heb de hele dag geen wolk gezien. Het voorjaar hing heel nadrukkelijk in de lucht.

Die wolkenloze hemel gaf, na zonsondergang, ook goed zicht op de samenstand. Dus ook daar heb ik maar even een paar plaatjes van geschoten. Waarbij de skyline van Rotterdam boven de Plas natuurlijk een perfect decor vormt.

Rond die tijd was overigens in sommige delen van het land ook wat noorderlicht te zien. Maar het rood boven de horizon heeft daar niets mee te maken; dat is gewoon het laatste licht van voornoemde vuurbal, de Zon. Het laatste licht van de dag uiteraard, morgen is-ie er gewoon weer, onze eigen ster.

Hoewel er, zoals eerder gesteld, geen enkele aanwijzing is dat een samenstand van de planeten enige invloed heeft op het dagelijks leven op Aarde is het natuurlijk wel een mooie bonus op zo’n heuglijke dag. Laten we het een placebo-effect noemen…

Samenstand van de planeten Venus en Jupiter boven de Kralingse Plas met op de achtergrond de Rotterdamse skyline
Jupiter, Venus en de skyline

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.