De Roestkaarten van Nederland

Gedeelte van de crèmewitte versie (RAL 9001) van de Roestkaart van Nederland
LinkedInPin

Een van de meest succesvolle werken in mijn webshop is de Wereldkaart Roest. En ook de Sloophoutkaart van Nederland is populair. Het is dan ook wonderlijk dat het zo lang geduurd heeft voor ik op het idee kwam een roestkaart van Nederland te maken.

De Wereldkaart Roest

Verbeelding

Uiteraard zijn het geen foto’s, deze roestkaarten. Ze zijn geheel ontsproten aan mijn verbeelding. En aan mijn laptop. Ik ben in Photoshop net zo lang met texturen, filters, schaduwen en andere effecten in de weer geweest tot ik tevreden was.

Roestig midden-Nederland

Ralkleuren

De eerste versie van de roestige wereldkaart maakte ik op een blauwe scheepsromp. Voor deze kaart van Nederland vond ik een crèmewitte romp (RAL 9001, voor de kenners) wel mooi. En net als bij de wereldkaart maakte ik ook een signaalzwarte uitvoering (RAL 9004)

Crèmewit en signaalzwart

Klagen

Deze kaart is zeker niet bedoeld als klaagzang op de bedroevende staat waarin ons land zou verkeren. Okee, er zijn allerlei zaken in Nederland waar je niet vrolijk van wordt: toeslagenaffaire, aardbevingsschadecompensatie, woningnood, koopkrachtverlies, kolencentrales, draaiorgels. En er zijn landen met net iets beter weer (Portugal bijvoorbeeld) of net iets spectaculairdere landschappen (IJsland). Toch zou ik, als ik mag kiezen, in een volgend leven meteen weer reïncarneren in Nederland.

Kleuren en patronen

Erts

Nee, ik vind roest gewoon mooi. Tuurlijk, ik snap dat je er niet blij mee bent als het om je eigen boot (of auto of fiets) gaat. Maar als je er oog voor hebt zijn de kleuren en patronen wonderschoon. Ook andere tekenen van veroudering maken zo’n scheepsromp interessant. Krassen, bobbeltjes, putjes, vuil, algengroei, lekstrepen, het is allemaal te vinden op de Roestkaart van Nederland

Krassen en lekstrepen

Filosofie

En ook filosofisch bekeken heeft het iets moois. Roest is de manier waarop de natuur de technologie terugpakt. Wij mensen kunnen ijzer uit erts halen en smelten en walsen tot staalplaat, maar de natuur wil er gewoon weer erts van maken.

De Zeeuwse en Zuid-Hollandse roestplekken

Zeevarend

Trouwens, een land met zo’n lange kustlijn, met zoveel binnenwateren, met zo’n lange maritieme traditie, met zoveel boten, schepen, schuiten, sloepen, aken, arken, tjalken, skûtsjes, botters, jachten, platbodems, pontons, en ander varend materieel, daarbij is zo’n roestige scheepsromp als kaart juist heel erg op zijn plaats, toch?

In bijpassend interieur

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten