Roestige rivieren – de Waterkaart van Rotterdam

Op een van mijn fotorondjes door Rotterdam kwam ik langs de Parkkade. Op die plek, niet ver van de binnenstad, liggen vaak relatief grote zeeschepen aangemeerd. Een van die schepen had deze keer duidelijk behoefte aan groot onderhoud. Ik maakte er een aantal foto’s van, waaronder deze.

Close-up van een scheepsromp met roest en lasnaden, afgemeerd aan de Parkkade in Rotterdam
Roest bij de Parkkade

Roest

Ik kan uren naar dit soort foto’s kijken. Wat gebeurt er hier veel tegelijk op een paar vierkante meter! De rode verf op de scheepsromp is onregelmatig verkleurd tot een wild palet van tinten tot aan paars en roze. Op een aantal plaatsen is het staal zwaar aangetast door donkerbruine, bijna zwarte roestplekken, met daaronder lekstrepen in lichter bruin. Op andere plaatsen is de verf slechts enigszins afgebladderd waardoor groene en blauwachtige onderliggende lagen zichtbaar worden. De lasnaden vormen de enige min of meer rechte lijnen in het beeld. En wat zijn die witte krassen en vlekken?

Abstract schilderij

De vergelijking met een abstract schilderij ligt voor de hand. Je zou er ook een landkaart in kunnen zien, zoals bij de afbladderwereldkaarten die ik een tijd geleden maakte. Die gedachte inspireerde me tot de onderstaande roestige waterkaart van Rotterdam. Gemaakt door in Photoshop alle registers open te trekken.

Kaart van havens, rivieren en andere wateren in Rotterdam, vormgegeven als roestpatronen op de romp van een schip
Een roestige kaart van Rotterdam

Maas of Rijn?

Het meest in het oog springen hier natuurlijk de herkenbare elegante bochten in de Nieuwe Maas. Alsof de Rijn ter hoogte van Rotterdam nog één keer een flinke slinger maakt alvorens uit te rollen naar zee. Inderdaad, de Rijn; de rivier mag dan Nieuwe Maas heten, maar eigenlijk is het de Rijn die in Nederland om de paar kilometer een andere naam heeft. Doch dit terzijde.

Rotte en Schie

Van bovenaf komen twee kleinere rivieren aankronkelen: de Rotte, iets rechts van het midden en de Schie, helemaal links. Ook de grote vooroorlogse havenbekkens als Waal- en Eemhaven, linksonder zijn goed herkenbaar, evenals de bijna vierkante vorm van de Kralingse Plas, rechtsboven. De singels en andere kleine watertjes hebben meer de gedaante van krassen of barsten wat vooral onderaan, in de buurt van het Zuiderpark goed zichtbaar is.

Detail van de waterkaart van Rotterdam, vormgegeven als roestpatronen op een scheepsromp, ingezoomd op het centrum en de Kop van Zuid
Rotterdam aan de Rijn

Wereldhavendagen

De kaart is net op tijd klaar voor de Wereldhavendagen, Nederlands grootste nautische festival, op 1, 2 en 3 september. Dan liggen er aan de Parkkade vast weer een aantal interessante bootjes, vermoedelijk wel in een iets betere staat van onderhoud.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.