Piepschuim en karton in het oude postkantoor

Bovenaanzicht van de maquette van het centrum van Rotterdam met nieuwe projecten, in de hal van het Postkantoor aan de Coolsingel
LinkedInPin

Het oude hoofdpostkantoor aan de Coolsingel: toen ik pas in Rotterdam woonde kwam ik er regelmatig. Je had in die tijd wel eens een postzegel nodig voor het versturen van een brief of kaart. De wachttijd voor het loket werd veraangenaamd door de prachtige ruimte waarin je stond: een hoge hal met paraboolvormig betongewelf, daklichten en reliëftegels.

Herbestemming

In 2007 sloot het postkantoor zijn deuren en sindsdien was die hal nog maar zeer sporadisch toegankelijk. Meer dan tien jaar stond het rijksmonument te verkrotten maar nu is er eindelijk een plan voor herbestemming, ontworpen door het Amerikaanse bureau ODA. Er komen winkels, horeca en een hotel in het gebouw zelf; op het expeditiehof aan de achterzijde van het blok komt een toren met appartementen.

Een toren op een monumentaal gebouw, dat is in Rotterdam vaker gebeurd. De buurman, het Beursgebouw, kreeg in de jaren tachtig de groene WTC-toren. En sinds een paar jaar staat op voormalig warenhuis Ter Meulen het woongebouw de Karel Doorman.

Voorafgaand aan de grote verbouwing is de hal, in het kader van de Rotterdamse Architectuurmaand, nog één keer toegankelijk voor het publiek.

De grote hal van het Postkantoor

Toren

Behalve marmer, beton en natuursteen is er ook veel piepschuim, karton en papier te bewonderen want het gebouw staat vol met maquettes en tekeningen van bouwprojecten die de komende jaren uitgevoerd gaan worden.

Daaronder natuurlijk ook de maquette van het postkantoor zelf met de verticale toevoeging. Is er eigenlijk al een bijnaam voor die toren? Hierbij mijn voorzet: de PostkanToren.

Het Postkantoor en de PostkanToren

Nieuwe projecten

Een ander pronkstuk dat de aandacht trekt is de maquette van de hele binnenstad, waarop te zien is hoe de skyline de komende jaren gaat veranderen. Nou leert de ervaring dat van al die projecten de helft niet doorgaat of op de lange baan geschoven wordt door uitbrekende crisissen of jarenlange bezwaarprocedures. Maar zelfs dan staat er heel wat te gebeuren.

Bovenaanzicht van Rotterdam-centrum

Blokken

Zo ontstaat bijvoorbeeld aan de Boompjes een heel nieuw waterfront. Waarbij meteen een trend opvalt waardoor in de verre toekomst gebouwen feilloos gedateerd kunnen worden als late jaren tien/vroege jaren twintig: de blokkentoren. Rem Koolhaas begon ooit met het stapelen van bouwvolumes, wat leidde tot De Rotterdam. Intussen staan er minstens vijf van dat soort projecten op, euh.. stapel.

Blokken aan de Boompjes

Park

Ik juich het allemaal toe en verheug met nu al op al de foto’s die er over een jaar of vijf te maken zijn. Maar er is één plan waar ik niet enthousiast over ben: de bebouwing van de Parkkade bij de Euromast.

Het ontwerp is van de makers van het nabijgelegen Little C aan de Coolhaven. Dat is een heel leuk project maar wel op een terrein dat al jaren irritant braak lag. De groenstrook bij de Parkkade daarentegen maakt al sinds decennia deel uit van Het Park. En als je telkens stukjes van parken afsnoept blijft er uiteindelijk niets over. Niet doen dus, wat mij betreft.

Bouwen in Het Park: niet doen.

’22

Het postkantoor is nog tot en met 16 juni 2019 gratis te bezoeken op zater-, zon en pinksterdagen. En daarna, als alles goed gaat, vanaf 2022 weer.

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten