In februari 1990 verscheen de eerste versie van Photoshop. Niet zo gek lang daarna begon ik er zelf mee te werken. Na meer dan een kwart eeuw kan ik dus wel zeggen dat ik enige ervaring heb met met het populaire beeldbewerkingsprogramma van Adobe.
Het mooie van Photoshop vind ik de veelzijdigheid. Ik bewerk er foto’s in, geef er mijn visualisaties een finishing touch mee, gebruik het bij het maken van bolpanorama’s en virtuele reliëfs en af en toe gebruik ik het om digitaal te schilderen.
Het nadeel van die veelzijdigheid is dat het voor de beginnende Photoshopper lastig kan zijn de weg te vinden tussen alle mogelijkheden.
Meester Frans geeft les
Het leek me daarom een goed idee mijn kennis te delen. Sinds enige tijd publiceer ik op mijn LinkedIn-profiel korte tutorials waarin ik telkens een handigheidje behandel. Dit onder de titel Photoshop-slimmiteiten.
Op deze pagina heb ik alle links verzameld naar de tot nu toe verschenen afleveringen van de cursus. Mochten er vragen of verzoekjes zijn, dan hoor ik dat graag….
deel 1: het dubbele venster
Een handig trucje voor als je een foto op detailniveau wil bewerken en toch het overzicht niet wil verliezen: open hetzelfde bestand in een nieuw venster.
.
.
deel 2: gedeeltelijk ongedaan maken
De kracht van fade: een bewerking ongedaan maken, of niet, en alle gradaties er tussen in.
.
.
.
deel 3: vlekjes wegwerken
Drie manieren om foto’s te ontdoen van storende elementen: de Clone Tool, de Spot Healing Brush en Content Aware Fill.
.
.
.
deel 4: de horizon rechtzetten
Voor als het toch steeds net niet helemaal lukt de camera recht te houden: twee manieren om de zaken recht te zetten: de hulplijn en het liniaaltje.
.
.
.
deel 5: sneltoetsen
Gebruik de toetsen op je keyboard om sneller en makkelijker met Photoshop te kunnen werken.
.
.
.
deel 6: automatiseren
Maak het leven eenvoudiger door regelmatig terugkerende handelingen te automatiseren met behulp van het Actions-palet.
.
.
.
deel 7: verscherpen
Drie manieren om foto’s nog net iets scherper te krijgen: Smart Sharpen, High Pass en het Camera Raw-filter.
.
.
.
deel 8: scherpte stapelen
Combineer de scherpte van twee of meer foto’s met Auto-Align Layers en Auto-Blend Layers.
.
.
.
Making of l’Axonometrie du Moulin
Dit tutorial hoort niet bij dezelfde serie maar is van een iets eerdere datum; niettemin is het nog altijd actueel. Hoe maak je met Photoshop, en Autocad en 3ds max, een opengewerkte tekening van een gebouw, of een paar gebouwen, die eruitziet alsof-ie met de hand getekend is.
Q&A: vraag het de meester
Nog vragen na het lezen van deze tutorials? Stel ze hieronder bij de reacties!