Mag dat hek weg?

Schip en lelijk hekweg op de Parkkade in Rotterdam
LinkedInPin

De Parkkade is een van mijn favoriete plekken in Rotterdam. Het is een zogenaamde wachtlocatie, een plek waar zeeschepen wachten op een ligplaats, inspecties ondergaan of van bemanning wisselen. Maar sinds kort wordt deze prachtige kade ontsierd door een hekwerk. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Ontsierend hek op de Parkkade

Nautisch

De Parkkade is een van de weinige plekken in Rotterdam waar de stad en de haven nog dicht bij elkaar komen. Natuurlijk, de historische schepen in de Leuvehaven bij het Maritiem Museum zorgen ook voor een leuk nautisch sfeertje. En met de rondvaarten van de Spido of van Futureland is de haven ook te ervaren. Maar het mooie van de Parkkade is dat er vaak behoorlijk forse zeeschepen liggen die je letterlijk aan kon raken.

Compostitie met hek en rode container

Spuuglelijk

Inderdaad, je KON ze bijna aanraken, die boten. Want sinds eind oktober staat er een hek op de Parkkade, op zo’n vijf meter van de waterkant. Een spuuglelijk hek, als ik zo vrij mag zijn. Waar de hekkenboer desondanks trots op ieder segment zijn naam heeft geplaatst, zoals dat gebruikelijk is in de hekkenwereld. Een rode container completeert de lelijkheid.

De Parkkade in betere tijden

Regelgeving

Uitleg over het gedrocht is te vinden op de website van het Havenbedrijf. Het heeft, zo blijkt, allemaal te maken met overijverige ambtenaren en doorgeslagen regelgeving. De Europese Commissie heeft geklaagd over de situatie op de Parkkade. De Commissie verwijst daarbij naar iets nog internationalers, de ISPS Code (International Ship and Port Facility Security Code). Onduidelijk is waarom dit nu ineens zo’n probleem is. Er liggen al honderd jaar schepen aan de Parkkade en die ISPS dateert al uit 2004.

De stad en de haven

Fotogeniek

Jammer, jammer, jammer. Het voelt als het einde van een tijdperk. De Parkkade was altijd een fotogenieke plek, met aan de ene kant het prachtige Park en aan de andere kant het uitzicht op de Wilhelminapier en Katendrecht. En daartussen dus die zeeschepen. Ik heb er al heel wat mooie plaatjes geschoten.

Aan groot onderhoud toe…

Roest

Soms liggen er ook wat schepen die aan groot onderhoud toe zijn. Des te beter: het leverde vaak prachtige composities op van roest, krassen, afbladderende verf en andere werken van de tand des tijds. Een diepgangsmerk of een boegschroefsymbool erbij en je hebt een waar kunstwerk. Ik heb inmiddels een uitgebreide collectie corrosiekunst, grotendeels geschoten aan de Parkkade.

Diepgangsmerk en bulbstevensymbool

Tijdelijk

Volgens de website van het Havenbedrijf is de maatregel tijdelijk. Uiterlijk 1 maart 2024 moet er een definitieve oplossing zijn. Hopelijk houdt die oplossing in dat men bij zinnen komt, dat men concludeert dat zo’n hek overkill is en dat je met een paar camera’s ook prima toezicht kunt houden. Maar ik vrees het ergste.

In het blauwe uur

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten