Op stap naar La Trappe

Ik had ooit het idee een boekje uit te geven: De Beste Bierwandelingen van de Benelux. Met daarin wandelingen in het 20 kilometer-segment, met een of meer brouwerijen van speciaalbier in het parcours. Of de gedrukte versie van dat boekje er ooit komt is de vraag. Maar ik ga de wandelingen in elk geval een voor een als blogpost publiceren. En er is geen mooier reisdoel denkbaar voor de eerste aflevering dan de abdij Koningshoeven. De plek waar Nederlands bekendste trappistenbier gebrouwen wordt: La Trappe.

Voor de research reisde ik daarom op een mooie zaterdag in oktober af naar het zuiden, in gezelschap van wandel- en drinkgenoot A. Voor wie in onze voetsporen wil treden is het onderstaande kaartje handig. De route loopt tegen de klok in. De lengte van de wandeling is 23,1 kilometer, de abdij bevindt zich op 18,2 kilometer. Er kan ingezoomd worden.

Klik hier voor een grotere versie.

Tilburg

De abdij ligt vlakbij Tilburg, een stad die van oudsher niet bekend staat als de grootste toeristenmagneet van Brabant. Maar daar mag best eens verandering in komen want Tilburg wordt eigenlijk steeds leuker. Dat is onder andere te danken aan de ontwikkeling van de Spoorzone, waar de wandeling begint. De Foodhal en de Loc-Hal zijn de moeite waard om even een blik naar binnen te werpen. En natuurlijk is ook de monumentale hyppar-overkapping van het station uit de jaren zestig een bezienswaardigheid.

Het paleis van koning Willem II in Tilburg
Het paleis van Willem II

Willem II

Vanuit de Spoorzone loopt de route dwars door het centrum, langs onder andere het bizarre paleis van Willem II; niet de voetbalclub maar de koning die hier zijn militaire hoofdkwartier had tijdens de Tiendaagse Veldtocht. We doorkruisen twee mooie stukjes stadsnatuur: de Muzentuin en het Stadspark Oudedijk. We verlaten de stad via allengs groener wordende buitenwijken, steken de snelweg over en schampen de rand van Tilburgs voordorp Goirle.

Zandweg met aan weerzijden eiken in het Brabantse land bij Goirle op een zonnige herfstdag
Het Brabantse landschap

Landschap

Daarna wandelen we kilometers lang door een fraai en gevarieerd Brabants landschap, grotendeels over zand- (en modder-) wegen, tussen akkers, weiden en kerstboomkwekerijen. We lopen met een grote boog om de Beekse Bergen heen, maar het enige wat daar op wijst is af en toe een bordje verboden toegang. Bij een forellenkwekerij steken we het Wilhelminakanaal over. We lopen een stuk langs het kanaal en vervolgens door een mooi rustig bosgebied.

Als we het bos uitkomen zien we ‘m liggen: de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Maar we moeten nog wel een stuk omlopen voor we daar werkelijk aankomen. Wellicht, als de abdij nog een goed werk zoekt om de winsten van de bierverkoop aan te besteden, is het een idee om een mooie wandelroute vanuit het bos over de kloostergronden aan te leggen.

Uitzicht over de velden op de abdij Koningshoeven en een hoogspanningsleiding bij Tilburg
De abdij komt in zicht

Proeflokaal

Maar dat is slechts een miniem verbeterpuntje, want verder kan ik louter positief zijn over de ontvangst bij La Trappe. Er is een winkel, een terras in de kloostertuin en een prachtig vormgegeven proeflokaal met rieten dak dat van binnen, hoe passend, enigszins aan een kerkruimte doet denken. En dat alles tegen de achtergrond van de indrukwekkende abdij.

Bord bij de ingang van de kloostertuin met winkel en proeflokaal van La Trappe bij Tilburg
Proef de stilte
Abij Konigshoeven en het Proeflokaal van La Trappe bij Tilburg op een zonnige herfstdag
Abij en proeflokaal

Geschiedenis

De geschiedenis van de trappistengemeenschap van Koningshoeven gaat een kleine anderhalve eeuw terug. Het klooster werd in 1881 gesticht door monniken uit Noord-Frankrijk die zich in hun eigen land door de politieke situatie niet meer op hun gemak voelden. Ze vonden hun toevlucht in een aantal hoeven die eigendom geweest waren van koning Willem II (daar is-ie weer…). Omdat de landbouw door de schrale grond te weinig opbracht begonnen de monniken een brouwerij en dat werd een succesverhaal.

Detail van de abdij Koningshoeven bij Tilburg met heiligenbeeld en spreuken
De gevel van de abdij

Keurmerk

In 1999 gingen de monniken een samenwerkingsverband aan met Bavaria. Dat leverde wat onduidelijkheid op over de status van de brouwerij: als je met zo’n commerciële partij in zee gaat mag je dan nog wel spreken van trappistenbier? Maar na een aanpassing van het contract met Bavaria mag La Trappe weer het keurmerk Authentic Trappist Product voeren omdat aan de voorwaarden wordt voldaan: het bier wordt binnen de muren van de abdij gebrouwen, door of onder toezicht van de monniken en een deel van de winst gaat naar goede werken.

Donker bier met schuimkraag in een glas van La Trappe
Proost!

Excursie

Er worden ook rondleidingen gegeven door de brouwerij, maar dat is qua tijd wat lastig te combineren met een wandeling van 23 kilometer dus dat bewaren we voor een andere keer. De rondleidingen zijn trouwens populair: ze zijn weken van tevoren volgeboekt.

Kaasplankje met druiven, peterselie, honing en roggebrood op een houten tafel
Ook lekkere kaas overigens

Verleiding

Het Proeflokaal biedt keus uit een stuk of acht bieren en de verleiding is zeer groot daar een substantieel deel van te proeven. Het advies is echter om het deze keer te beperken tot twee glazen want vanaf de abdij is het nog een kleine vijf kilometer lopen tot aan het station. Dat is geen onplezierige wandeling overigens want we komen onder andere langs de Piushaven, Tilburgs eigen Kop van Zuid met een leuke mix van historisch erfgoed en moderne architectuur. En een eindje verderop is het ook al naar Pius genoemde plein strategisch gelegen voor een laatste drankje. Al hebben we hier helaas geen La Trappe meer aangetroffen, vanwege de verkaveling van het Nederlandse horecalandschap door de grote brouwerijen. Enfin.

Acht bieren uit het aanbod van La Trappe, waaronder Isid'or, Quadrupel en Witte Trappist, op tap
Acht bieren op tap

Volgende hoofdstukken:

Lopen naar De Leckere
De Gulpener Bierwandeling
Bierwandelen naar Bodegraven

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.