Molen de Noord wordt herbouwd! Maar niet op het Oostplein…
Ruim een jaar geleden maakte ik een visualisatie van de herbouw van molen de Noord op het Oostplein in Rotterdam. Een korte samenvatting: de molen overleefde het bombardement van 1940 maar brandde in 1954 alsnog af; plannen voor de herbouw werden door de gemeenteraad weggestemd omdat het ding toch maar in de weg stond.
Sinds de sloop is het Oostplein het ongezelligste plein van Nederland, of op zijn minst van Rotterdam. Herbouw van molen de Noord zou een manier zijn om de plek iets van zijn oude allure terug te geven.
Guerilla marketing
Een guerillamarketingcampagne die ik opzette samen met Gyz La Riviere leverde een artikel op in het Algemeen Dagblad en veel positieve reacties van onder andere molenliefhebbers en van winkeliers van de nabijgelegen Oostzeedijk.
En nu is er goed nieuws: de kans is groot dat de molen inderdaad herbouwd gaat worden. Alleen niet op het Oostplein en niet op ware grootte. Nog niet tenminste, want de plannen van Miniworld Rotterdam kunnen een mooie tussenstap zijn op weg naar daadwerkelijke herbouw.
Rotterdam in het klein
Sinds 2006 is Miniworld het Rotterdamse antwoord op Madurodam. Er zijn enkele verschillen met het Haagse ministadje. Er beweegt meer, vooral treinen, trams en metro’s. De schaal is een factor 4 kleiner, wat eigenlijk verrassend goed uitpakt. Het wordt er twee keer per uur nacht en weer dag, wat in de buitenlucht van Madurodam nou eenmaal lastig te realiseren is. En de nadruk ligt op Rotterdam en omgeving (hoewel er ook een afdeling Engeland/Schotland in voorbereiding is).
Miniworld is geen volledig natuurgetrouwe maquette van Rotterdam; dat zou op schaal 1:100 een onmogelijkheid zijn. “We bouwen de beleving na”, aldus directeur Marc van Buren die me rondleidde. Zowel het moderne als het vooroorlogse Rotterdam zijn vertegenwoordigd. Verder is er natuurlijk veel ruimte voor de haven en zijn diverse landschappen uit de omgeving van de stad nagebouwd.
Ieder jaar wordt rond Nationale Molendag een molen toegevoegd aan de miniwereld. Molen de Noord staat voor 2016 of 2017 op de planning. Ik hoop natuurlijk dat het 2016 gaat worden.
Een Dudokje
Tussen de iconen van het vooroorlogse Rotterdam, zoals het Coolsingelziekenhuis, het Hofplein en Station Delftse Poort, miste ik er eentje: de oude Bijenkorf van architect W.M Dudok. Maar omdat Miniworld voortdurend vernieuwd en groeit, kan het haast niet anders of dat legendarische gebouw zal ook nog wel eens zijn plek vinden tussen de treintjes. Molen de Noord en de Bijenkorf samen, dat zou er ongeveer zo uitzien:
2030 als doel
Het einddoel blijft natuurlijk een herbouw op schaal 1 op 1. Voor de Bijenkorf is 2030, honderd jaar na de opening van het origineel, een mooie streefdatum. De Molen, dat moet eerder kunnen lukken. Maar het is natuurlijk mooi als beide monumenten al lang van te voren in het klein te bewonderen zijn.