Markthal, Katendrecht en andere Rotterdamse verschilderingen

Rotterdam staat, zoals bekend, vol met hoge gebouwen. Maar helaas kun je de meeste van die gebouwen niet zomaar in als je er niet woont of werkt. En dat terwijl de stad juist het mooist en verrassend is als je ‘m vanuit een wat hoger standpunt bekijkt.

Digitaal schilderij van spoorbrug De Hef in Rotterdam in een gouden sierlijst
De Hef vanuit een hoger standpunt

Hoogtijdagen

Gelukkig zijn er ieder jaar van die dagen dat je ineens wel op allerlei plekken kunt komen: Dag van de Architectuur, Dag van de Bouw, Open Monumentendag. In de loop der jaren heb ik mijn stad dus gelukkig al heel vaak van boven mogen bekijken.

De foto’s die ik bij die gelegenheden maakte vormen nu de basis voor een nieuwe serie verschilderingen waar ik mee bezig ben. Hier de eerste: Katendrecht en het SS Rotterdam vanaf het World Port Center op de Wilhelminapier:

Fragment van een verschilderd beeld van het voormalig cruiseschip SS Rotterdam met de wijk Katendrecht op de voorgrond en de industrie van de Waalhaven op de achtergrond
Katendrecht en het SS Rotterdam

Gefilterde foto’s

Verschilderingen (of op zijn Engels: paintifications) zijn bewerkingen van foto’s. Photoshop kent een groot aantal “filters” waarmee een foto in een paar seconden is te transformeren in bijvoorbeeld een aquarel. Maar dat gaat snel vervelen.

Ik gebruik daarom een combinatie van een aantal filters (kleurpotlood, knipsel, spetter en paletmes) die ik in lagen met verschillende vormen van transparantie over elkaar heen leg. Vervolgens pas ik per laag de kleur en helderheid aan. Met behulp van het filter “oplichtende rand” leg ik er vervolgens ook een lijntekening overheen. Daarna voeg ik nog een canvas- of papierstructuur toe en een suggestie van het reliëf dat een fysiek schilderij ook heeft.

Tenslotte probeer ik bepaalde elementen in de compositie er beter uit te laten springen door bijvoorbeeld de omgeving wat grijzer te maken; bij de verschildering van het SS Rotterdam heb ik dat bijvoorbeeld gedaan met het schip zelf ten koste van de achtergrond.

Het resultaat laat zich waarschijnlijk het best waarderen als we het van iets dichterbij bekijken:

Verschilderd beeld van het voormalig cruiseschip SS Rotterdam met de wijk Katendrecht op de voorgrond en de industrie van de Waalhaven op de achtergrond
Ingezoomd op het SS Rotterdam

Onvoorspelbaar

Het hele proces heeft een zekere onvoorspelbaarheid in zich: kleurschakeringen worden versterkt, vormen vallen meer op dan op de originele foto. Van te voren is moeilijk te zeggen wat er gaat werken en wat niet. Soms valt het mee, soms valt het tegen.

En ik laat het natuurlijk alleen zien als het meevalt. Hieronder bijvoorbeeld het uitzicht vanaf de bovenste verdieping van de nieuwbouw van het Erasmus MC. Op de voorgrond het Lloydkwartier, op de achtergrond de Waal- en andere havens:

Verschildering van de nieuwe wijk Lloydkwartier in Rotterdam met de Nieuwe Maaas en de Waalhaven op de achtergrond
Lloydkwartier en Waalhaven

Landmarks

Tot slot nog een beeld met twee Rotterdamse iconen. Van links naar rechts: de Laurenskerk en de Markthal; verder nog wat andere landmarks als het Potlood en de Willemsbrug, en een prominente rol voor de groen-wit-groene Rotterdamse vlag:

Verschildering van de Laurenskerk en de Markthal in het centrum van Rotterdam, met een bijrol voor enkele andere iconen als het Potlood, de Willemsbrug en de groen-wit-groene vlag
Laurenskerk en Markthal

Galerie

Deze, en andere, verschilderingen zijn ook te bewonderen, en eventueel aan te schaffen, als print op canvas, acrylglas, fotopapier of tal van andere materialen in de onderstaande galerie, powered by Werk aan de Muur.

Digitaal schilderij van het Blaakse Bos, oftewel de Kubuswoningen, in Rotterdam, in een klassieke lijst
Het Blaakse Bos in een klassieke lijst

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.