Het Madurodam-effect

Het Madurodam- of Miniworld-effect op een foto van het het centraal station in Rotterdam met geelblauwe trein van de Nederlandse Spoorwegen
LinkedInPin

Er zitten op een moderne camera zoveel mogelijkheden dat de meeste daarvan door veel mensen nauwelijks gebruikt worden. Zo zit er op mijn Nikon d5100 (maar veel andere camera’s hebben iets dergelijks) een setting miniature effect. Sinds ik de camera vijf jaar geleden kocht heb ik die optie jarenlang geen blik waardig gegund.

Een paar weken geleden ben ik er toch eens mee gaan spelen en dat levert, bij de juiste onderwerpkeuze, best leuke resultaten op.

Madurodam bij de Oude Haven

Madurodam of Miniworld

Het miniatuureffect, de naam suggereert het al, wekt de suggestie dat we naar een miniatuurwereld zitten te kijken met minimensjes, miniautootjes en minihuisjes, als bij een modelspoorbaan. Je zou ‘t het Madurodameffect kunnen noemen.

Als Rotterdammer kan ik natuurlijk beter spreken over het Miniworldeffect. Want die Rotterdamse miniatuurwereld is minstens zo leuk als het Haagse voorbeeld. Al is het alleen maar omdat het er om de paar minuten donker wordt en de lichtjes aangaan. Het is alleen wel jammer dat ze nog steeds Molen de Noord niet hebben nagebouwd. Doch dit terzijde.

Miniworld bij het Zuster Hennekeplein

Trucje

Het miniatuureffect werkt eigenlijk heel simpel: het suggereert een heel kleine scherptediepte zoals we gewend zijn van foto’s van maquettes en andere schaalmodellen.

In mijn naïviteit dacht ik even dat Nikon er een enorm wijd diafragma tegenaan gooit om dat effect te bereiken. Maar bij nader onderzoek blijkt dat het een trucje is dat na het maken van de foto wordt toegepast. Het bovenste en onderste deel van de foto wordt vervaagd en alleen het middelste deel behoudt de originele scherpte. Het is genoeg om onze hersenen voor de gek te houden.

Op een klein stationnetje…

Schaalelementen

Het effect werkt alleen goed onder bepaalde omstandigheden. Neem met deze instelling een foto  van een willekeurig straatbeeld op ooghoogte en je krijgt een plaatje dat nergens op slaat. Het beste werken foto’s van een paar verdiepingen hoog, schuin naar beneden genomen. En als er dan ook nog wat mensen, auto’s of andere schaalelementjes te zien zijn is succes gegarandeerd.

Mensjes en andere schaalelementjes…

Gelaagdheid

Wat ook helpt is als er verschillende lagen in een beeld voorkomen. Op de foto hieronder bijvoorbeeld zien we het Groothandelsgebouw scherp maar het dak van het station op de voorgrond is vaag en dat versterkt de illusie. In het blauwe-witte gebouw op de achtergrond, ook vaag, is trouwens het echte Miniworld gevestigd, maar dat is puur toeval.

Groothandelsgebouwtje

Dakendagen

Vooral tijdens de Rotterdamse Dakendagen en de Dag van de Architectuur heb ik leuk met het miniatuur-effect kunnen experimenteren. Zo zien we hieronder een maquettefoto van de Lijnbaan.

Maquette van de Lijnbaan

Photoshop

Heb je per se een camera met dit effect nodig om een Madurodamplaatje te maken? Nee hoor, met Photoshop kan het ook. Sterker nog, je hebt meer mogelijkheden om de zaken helemaal naar je eigen hand te zetten. Als voorbeeld deze foto van de Alexander Nevsky-kerk aan het Vasteland, ook wel bekend als de Russische kerk. Ik heb hier zelf het filter lens blur losgelaten op de onderste en bovenste strook van het beeld.

Het Russische kerkje
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Fotografie

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten