Voor sommige foto’s is het window of opportunity heel klein. Hoe zeg je dat in het Nederlands? Is kansvenster een goed woord?
Anyway, wat ik wil zeggen is: voor sommige foto’s moet je er snel bij zijn, anders is je kans voorbij. Denk aan de steeds zeldzamer wordende foto’s van de stad onder een fraai pak sneeuw. Of aan foto’s gemaakt in het blauwe uur na zonsondergang, als de omstandigheden zo ongeveer per minuut wijzigen.
Ook het voorjaar is zo’n periode met een smal kansvenster. Het ene moment staan de bomen er nog kaal bij, een paar dagen later zitten ze vol met bloesems en/of jonge blaadjes. En als je even niet oplet is het spektakel alweer over zijn hoogtepunt tegen de tijd dat je je camera hebt gepakt.
Laat
Het voorjaar kwam dit jaar wat laat op gang. De foto hierboven, van de bloesem in mijn eigen straat, de Van Oldenbarneveltplaats, dateert van 10 april. In 2017 bloeiden deze kersen al een kleine twee weken eerder. Het valt natuurlijk te verklaren door het verloop van de winter, die eigenlijk vrij zacht was maar in maart op de valreep toch nog even flink uitpakte.
Magnolia
Als het voorjaar eenmaal echt van start gaat is de magnolia een van de eerste bomen die in bloei staat. Dan valt op hoeveel magnolia’s er her en der staan. De rest van het jaar is het een tamelijk opvallende boom maar die een of twee weken in april trekt-ie alle aandacht.
Magnolia’s staan vooral in prive-tuinen, maar ook bij het Timmerhuis en de Willemskade staan er een paar. Een hele straat vol met magnolia’s zou ook leuk zijn; kan dat geregeld worden, gemeente Rotterdam?
Prunus
Maar de koningin van het voorjaar is toch echt wel de prunus. Daar zijn verschillende soorten van, maar ik denk dan vooral aan de Japanse sierkers met zijn weelderige roze bloesem.
Prunussen staan opvallend vaak op lelijke plekken, zoals in tuinen bij gruwelijke jaren zeventig-woningbouw of in straten vol met blik. Dat geeft dan toch een vlag-op- een-modderschuit-effect. Maar er zijn uitzonderingen zoals hier bij de Van Nelle-fabriek.
En ook bij de Russische kerk op het Vasteland komen de prunussen goed tot hun recht.
Mallegat
En soms staat een prunus op een zodanig esthetisch onverantwoorde plaats dat het weer leuk wordt. Dit exemplaar weet zich te redden op een onooglijk bedrijfsterreintje bij het Mallegat in Feijenoord. Of dat ‘m nog lang blijft lukken is zeer de vraag want hij staat ongeveer op de middenstip van het beoogde nieuwe Feyenoordstadion. Ik pleit voor een overplanting naar een ereplaatsje in Feyenoord City!
Hartjesboom
Een boom die op het eerste gezicht wel wat op de prunus lijkt maar iets later in bloei komt is de cercidiphyllum japonicum. Voor de naamsbekendheid is het niet handig dat deze boom in het Nederlands verschillende namen heeft: katsuraboom, hartjesboom, judasboom, koekenboom. In het centrum van Rotterdam zijn ze onder andere te vinden op het Binnenwegplein en bij het Centraal Station, al zijn dat eigenlijk eerder struiken dan bomen.
Kastanje
En laten we ook de kastanjes niet vergeten. Het hele jaar door een aangename verschijning, maar zeker ook in het voorjaar, als de boom enige tijd voorzien is van kaarsen (zoals de kastanjebloesem officieel genoemd wordt) In het parkje voor mijn flat staat een hele mooie, waarvan ik een paar jaar geleden een lente-animatie maakte.
Voor wat extra kleur zorgen de rode kastanjes. Rotterdammers zien natuurlijk meteen waar deze foto gemaakt is: op de Mariniersweg bij de Kubuswoningen.
Robinia
Een boom die me dit jaar eigenlijk pas voor het eerst echt opgevallen is, is de robinia. Voluit de robinia pseudoacacia of, met een wat neerbuigende en nodeloos kwetsende bijnaam, de valse acacia. Het zou kunnen dat de robinia dit jaar door het warme weer wat uitbundiger bloeide dan anders.
With
Hoe het ook zij, hele straten bleken ineens beplant met robinia’s, zoals bijvoorbeeld de Nieuwe Binnenweg en de Witte de Withstraat. Als het Instituut Witte de With nog steeds op zoek is naar een nieuwe naam dan krijgen ze “om niet” een suggestie van me: Instituut Robinia. Blijft er toch nog iets wits in de naam.
Donkergroen
Nu de maand mei langzaam ten einde loopt is het feest wel een beetje voorbij. De komende tijd zien alle bomen er ongeveer hetzelfde uit. Alles heeft zo’n beetje dezelfde kleur donkergroen; niet lelijk of onaangenaam, maar ook niet echt spectaculair. Gelukkig opent er over een maand of vier een nieuw window of opportunity: het herfstkansvenster.