Een kubistische wereldkaart

Nee, je moet niet proberen je woonplaats of zelfs maar je land terug te vinden op deze kubistische wereldkaart. Grenzen, steden, muren en andere menselijke constructies zijn niet meer te herkennen in deze uitbarsting van kleuren, vormen en lijnen.

Fragment van de kubistische wereldkaart: Europa met delen van Noord-Afrika, het Midden-oosten, Siberië en Groenland.
Kubistisch Europa

Polygonen en overvloeimodi

Deze kaart is gemaakt in Photoshop door het stapelen van een aantal lagen. Die lagen lagen heb ik gemaakt met het filter crystallize, dat een afbeelding opdeelt in volstrekt willekeurige polygonen (of in gewoon Nederlands: veelhoeken). Verder heb ik een laag vierkanten gemaakt die samenvalt met de lengte- en breedtegraden. Vervolgens heb ik ook lijntekeningen gegenereerd uit de randen van al die vlakken. Uiteindelijk heb ik alle lagen over elkaar gelegd en net zo lang met transparantie en overvloeimodi gespeeld tot ik tevreden was over het resultaat.

Okee, dat klinkt waarschijnlijk een beetje te ingewikkeld voor de meeste lezers. Geen nood, dit filmpje laat in twee minuten zien hoe je een kubistische wereldkaart timmert:

The making of a Cubist World Map

Blue Marble

De kubistische wereldkaart is gebaseerd op de Blue Marble, de beroemde afbeelding gemaakt door NASA. Die is samengesteld uit een groot aantal satellietfoto’s van onze planeet, geselecteerd op de afwezigheid van wolken. Eerder inspireerde deze Blauwe Knikker me al tot het maken van de Omgekeerde Wereldkaart.

Door het kubisme geïnspireerde wereldkaart, die onze planeet laat zien als een complex systeem van vormen, kleuren en lijnen.
De kubistische wereldkaart

Abstractie

Maar hoezo kubistisch? Het kubisme is een stroming in de schilderkunst uit het begin van de twintigste eeuw. Schilders als Picasso, Braque en Gris toonden de wereld als een samenspel van geometrische vormen en expressieve kleuren. Ze maakten geen letterlijke fotografische weergave van de wereld, maar gaven door de abstractie juist een betere voorstelling van de werkelijkheid. Tenminste, dat was het idee. Minstens even belangrijk is natuurlijk dat hun werk een genot was om naar te kijken.

Ik ga mezelf natuurlijk niet met Picasso vergelijken, maar ook mijn kaart vervormt en abstraheert de wereld op een manier die je er anders naar laat kijken. En hopelijk is mijn kaart ook een lust voor het oog.

Fragment van de kubistische wereldkaart: Canada, de Verenigde Staten en Mexico en delen van de Atlantische en Grote Oceaan
Kubistisch Noord-Amerika

Great again

Is het toeval dat het meeste werk aan deze kaart plaatsvond in de dagen dat het regime-Trump aantrad en de indrukwekkende Women’s Marches plaatsvonden in veel Amerikaanse steden? Ja, vast, want toeval bestaat.

Toch geven die omstandigheden wat mij betreft een bepaalde betekenis aan dit beeld. Deze kaart laat onze planeet zien als een veelkleurig en veelvormig geheel, een complex ecosysteem waarin alles met elkaar verbonden is. En geen Muur te bekennen.

Als je er toch eerder scherven in ziet: ook dat mag. Want hij is ook wel erg breekbaar, die wereld van ons.

Kubistische wereldkaart aan de muur in een interieur met ruw beton
Kubisme aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.