Kroonkurken op een houten vloer: de bierwereldkaart
Sinds ik ruim een jaar geleden op dit blog een artikel schreef over bierfotografie, beschik ik over een kleurrijke collectie kroonkurken. Een groeiende verzameling want mijn vrienden blijven ze bewaren voor me en zelf mag ik ook graag een flesje openen. Ik had al langer het idee om eens een wereldkaart van al die bierdoppen te maken. En de gedeeltelijke lockdown van de laatste weken was een goede aanleiding om dat plan eens uit te voeren. Als morele steun voor de Nederlandse horeca. Niet dat ze daar erg veel aan hebben maar toch…
Virtueel
De vaste lezers van dit blog zullen al wel een vermoeden hebben dat deze wereldkaart, zoals al mijn kaarten, virtueel is. Ik heb helaas in het echt niet zo’n mooie ruwe witte houten vloer. Maar ik heb de kroonkurken uit de eerder genoemde collectie wel gebruikt als referentie. In totaal zitten er in de kaart 514 kroonkurken van 54 verschillende bieren.
Ik had natuurlijk de verschillende continenten kunnen maken met doppen van plaatselijke bieren. Bintang in Indonesie, Kingfisher in India, Budweiser in de Verenigde Staten, om er een paar te noemen. Maar in de praktijk is dat lastig. Zo zijn er, ben ik bang, in Groenland en Siberië en zeker op Antarctica, gewoon niet genoeg biermerken. En anderzijds zou een bierland als België nog geen kwart kroonkurk beslaan.
België en Nederland
Ik heb daarom alleen kroonkurken gebruikt van brouwsels uit de Benelux. Uit België om dat dat land nou eenmaal een indrukwekkende biercultuur heeft en uit Nederland omdat hier de laatste decennia ook aardig wat interessante brouwerijen uit de grond geschoten zijn.
Een geoefend oog herkent waarschijnlijk moeiteloos de meeste Belgische trappisten. En natuurlijk zitten de Nederlandse trappisten erbij, maar goed, dat zijn er maar twee: La Trappe en Zundert. Verder zijn er drie Rotterdamse brouwerijen in de kaart verwerkt: De Pelgrim, Kaapse Brouwers en Noordt. Maar ik maak geen enkele aanspraak op volledigheid.
Artistieke vrijheid
Ik ben nog wel aan het twijfelen of ik de kaart ook in mijn webshop ga aanbieden. Er zitten nogal wat logo’s in en dat ligt juridisch een beetje lastig. Aan de andere kant: er bestaat ook nog zoiets als artistieke vrijheid; anders had Andy Warholl wel kunnen inpakken. Bovendien zijn dit zoveel verschillende bierdoppen dat er geen associatie is met één bepaald merk maar met een algemeen product, namelijk bier. Enfin, mochten er juristen zijn onder mijn lezers: adviezen zijn welkom in de comments hieronder.
We hebben ons laten inspireren en zijn er aan begonnen (zie website). Hele andere achtergrond (poeh, wat een werk!) maar we hopen dat je het toch wat vind 🙂 We hebben lang zitten twijfelen hoe het moest worden aangepakt, en gingen van laminaat (wit in de stijl die je op deze kaart gebruikt), naar een plaat op maat incl randen naar dit idee. Dit is een houten plaat met daarop houten muur decoratie latjes geschroeft en een afwerkstrip aan de zijkant. En dan nu hard bieren verzamelen (spijt van al die doppen die we over de jaren hebben weggegeven!)
Wow, die achtergrond ziet er mooi uit! En de bierdoppen op de kaart, dat is nog wat beperkt maar mijn ervaring is dat je best snel een heleboel doppen kunt verzamelen, zeker als je ook vrienden vraagt ze te bewaren. Succes! Stuur je ook een foto als-ie klaar is?
Haha, de dame in kwestie is een purist en wil ze zelf sparen. Ik ben benieuwd of ze het volhoud of dat ze op een gegeven moment toch doppen van anderen aan gaat nemen. Verder wil ze allemaal unieke doppen, dus we hebben nog een poosje te gaan (gelukkig zijn we speciaal bier enthousiasten).
Het was nu al een heel werk, maar nu volgt het leuke gedeelte om de kaart vol te sparen. Ik hoop dat ik er tegen die tijd aan denk om de foto op te sturen, ik hoop (voor onze gezondheid) dat dat toch nog wel een aantal jaar duurt 🙂
Respect! Als ze alles zelf wil opdrinken en geen totale alcoholist is duurt het wat langer inderdaad. Met twee a drie biertjes per week doe je er dan een jaar of vier over om die 514 kroonkurken bij elkaar te sparen. En dat het allemaal unieke doppen moeten zijn is wel een extra uitdaging maar met al die speciaalbieren van tegenwoordig moet het te doen zijn. Succes en veel drinkplezier!