Een zomeravond op het dak van het Erasmushuis

Uitzicht vanaf het dak van de Erasmushuis tijdens het blauwe uur na zonsondergang, in de richting van het Binnenwegplein, de Oude en de Nieuwe Binnenweg
LinkedInPin

Dat we in Rotterdam een Erasmusbrug, een Erasmus Universiteit en een Erasmus Medisch Centrum hebben, dat weet iedereen intussen wel. Dat er ook een Erasmushuis bestaat, is minder bekend. Voor de lezer die zich afvraagt waar dat huis te vinden is: het is het witte torentje aan de Coolsingel, met het 17e eeuwse  Schielandshuis en een aantal naoorlogse torens als buren.

Erasmushuis and friends

Bombardement

Het Erasmushuis is een ontwerp van architect W.M Dudok en werd kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voltooid. Het gebouw kwam relatief ongeschonden uit het bombardement op 14 mei 1940, in tegenstelling tot de vijftig meter verderop gelegen Bijenkorf, ook van Dudok, die zwaar beschadigd en na de oorlog gesloopt werd.

HBU

Het Erasmushuis is decennialang in gebruik geweest bij de HBU, de Hollandsche Bank Unie. Sinds die in 2013 vertrok worden de kantoorverdiepingen verhuurd aan diverse bedrijven en is op de begane grond grand-café La Buvette gevestigd. Het is aan de gastvrijheid van La Buvette en de organisatorische gaven van Ramazan Aydogan van Rotta Historica te danken dat ik op 31 augustus 2018, samen met enkele tientallen andere fotografen, het dak op mocht.

Het gouden uur

De omstandigheden waren perfect. We bereikten het dak, na een flinke klim door Dudok’s designtrappenhuis, om een uur of half zeven. Nog een kleine twee uur tot zonsondergang. Een donkere wolk, die even tevoren nog boven Rotterdam hing, trok weg en vanuit het westen zette de zon de stad in een prachtig licht. Het gouden uur brak aan.

Churchillplein

Doorkijkjes

Zo’n torentje van twaalf verdiepingen, da’s natuurlijk andere koek dan het dak van Delftse Poort, het hoogste gebouw van de binnenstad. Maar ook vanaf een iets lager dak kun je mooie foto’s maken. Als was het alleen maar vanwege de mooie doorkijkjes tussen de hogere torens door. Neem bijvoorbeeld dit bijna abstracte plaatje, een spel van horizontale, verticale en diagonale lijnen met het openstaande brugdeel van de Erasmusbrug en de schuine gevel van Renzo Piano’s KPN-toren.

Doorkijkje naar de Erasmusbrug

Reuzenrad

Ook het zojuist opgebouwde reuzenrad The Dinner Wheel, op het poepveldje naast de Markthal, was goed te zien in een vergelijkbaar doorkijkje.

Het reuzenrad

Klokkentoren

Met de telelens zijn van zo’n relatief hoog standpunt verrassende details dichtbij te halen. Hier zien we bijvoorbeeld de klokkentoren van de Beurs, net als het Erasmushuis vlak voor de oorlog voltooid. Als die klokken luiden weet ik als buurtbewoner dat het vijf voor half twee is.

De klokkentoren van de Beurs

Het blauwe uur

De zon ging deze avond in Rotterdam om 20.30 onder. De zonsondergang zelf werd aan het oog onttrokken doordat er hogere gebouwen in de weg stonden. Maar wat er om ons heen gebeurde was veel interessanter. Lichten in woningen, kantoren en winkels gingen aan, evenals straatlantaarns, autolichten en neonreclames. Het gouden uur ging langzaam over in het blauwe uur.

Coolsingel en World Trade Center

Twee Bijenkorven

Het Erasmushuis staat eigenlijk tussen twee Bijenkorven in: de oude en de nieuwe. De oude bestaat alleen nog in de verbeelding en je hebt een kaart of een artist impression nodig om je voor te stellen waar het gebouw precies gestaan heeft: midden op de Coolsingel, de Westblaak en het Churchillplein. Het enige wat er van dat monument bewaard is gebleven is de gevelsteen die hopelijk ooit gaat terugkeren naar zijn oorspronkelijke locatie. De nieuwe Bijenkorf werd in 1957 geopend aan de andere kant; helaas niet ontworpen door Dudok, maar door Marcel Breuer. Toch ook best een stoer gebouw. Met aan de kant van de Coolsingel: Het Ding van Naum Gabo, de nummer 10 in mijn Rotterdamse openbare kunstwerken-top 10.

De nieuwe Bijenkorf

De Binnenweg

In westelijke richting zien we, tussen kantoorgebouw Coolse Poort en woongebouw Karel Doorman, de Binnenweg, die eeuwenlang vanaf dit punt de verbinding vormde met Delfshaven. Van onder naar boven: het Binnenwegplein, de Oude Binnenweg en de Nieuwe Binnenweg.

Goed te zien is dat de meeste gebouwen aan het Binnenwegplein schuin staan ten opzichte van de Binnenweg, een herinnering aan de snel wisselende inzichten over dit gebied in de eerste jaren van de wederopbouw. Het was aanvankelijk de bedoeling dat een zeer brede versie van de Binnenweg verbonden zou worden met de Rochussenstraat, maar dat plan werd overbodig door de aanleg van de Westblaak, waarna van dat brede stuk Binnenweg dan maar een plein gemaakt werd.

Binnenweg en Binnenwegplein

Voorheen Fortis

In de tegengestelde richting zien we de toren met het gat, oftewel de Blaak Office Tower, vroeger ook wel bekend als het gebouw van Fortis, maar daar was geloof ik iets mee. Het gebouw, ontworpen door Helmut Jahn, dateert uit 1995 en is dus ook alweer bijna 25 jaar oud. Rechts staat we de voormalige Robeco-toren, binnenkort de huisvesting van de firma Allianz. Op de voorgrond is het dak te zien van het Schielandshuis, dat momenteel grotendeels aan het zicht onttrokken is door steigers en er daardoor tijdelijk wat minder fotogeniek bij staat.

Het gat van Jahn

Verlanglijst

Met geheugenkaartjes vol epische foto’s van Rotterdam daalden we om een uur of half tien weer af door Dudok’s designtrappenhuis. Op het verlanglijstje staan nog talloze andere Rotterdamse daken. Ramazan heeft al laten weten dat hij zijn best gaat doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(En inderdaad… zie bijvoorbeeld de blogposts over de Mevlana-moskee en het penthouse van Montevideo)


En over de zomer gesproken: is het al opgevallen dat er op dit blog ook een aflevering van Zomergasten te vinden is?

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten