De natte, koele zomer van 2021
De zomer van 2021 vormde een kletsnatte uitzondering op de bloedhete en kurkdroge zomers van de laatste jaren. Tropische dagen waren schaars; regenbuien waren dat allerminst; daar kunnen ze in Limburg en omgeving over meepraten.
Terugblik
Volgens de meteorologen eindigt de zomer op 31 augustus, volgens de astronomen een week of drie later. Op het moment van schrijven, 2 september, zitten we dus in een soort schemergebied, een overgangsfase. De herfst hangt in de lucht, de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid, de eerste bomen beginnen te verkleuren. Tijd voor een terugblik op de natte, koele zomer van 2021.
Slutty
Het was een zomer die toch net iets minder mooi werd dan gehoopt, omdat de coronacrisis bij nader inzien toch nog niet helemaal afgelopen bleek te zijn. Een summer die daardoor voor velen toch niet zo slutty werd als in de stoutste dromen, zodat de hoop nu gevestigd wordt op een horny herfst. Een zomer ook waarin desondanks het wereldnieuws alweer grotendeels gedomineerd werd door andere onverkwikkelijkheden: oorlogen, vluchtelingenstromen, liquidaties, natuurrampen.
Sport
Een mooie sportzomer werd het in elk geval wel, voor de liefhebbers, waaronder ik mezelf reken. Vooral vanwege de Olympische Spelen, dat evenement waarop je eens in de vier jaar naar sporten zit te kijken als boogschieten en handbal die je doorgaans geen blik waardig acht. En ja, het was best bijzonder dat Nederland, als 67ste op de landenlijst naar inwoneraantal, als zevende eindigde in het medailleklassement. Al moet opgemerkt worden dat als pakweg Cambodja, Burkina Fasso of Guatemala het geld hadden voor Papendal-achtige faciliteiten, ze vast ook beter zouden scoren.
Kamertemperatuur
Maar hoe was het weer eigenlijk, in de zomer van 2021? Daar was iets vreemd mee aan de hand. Terwijl in heel de wereld bossen vlamvatten en temperatuurrecords sneuvelden kwam in Nederland het kwik nauwelijks boven de 25 graden uit. Half juni waren er even drie behoorlijk warme dagen maar daarna bleven de thermometers steken bij kamertemperatuur. De Hitteplannen konden dit jaar in de kast blijven. En zelf vind ik dat wel zo prettig; als ik wil zweten ga ik wel naar de sauna. Maar voor ik boze mails krijg van zonaanbidders: ik ga er niet over, hè?
Golfstroom
En nee, klimaatsceptici, zo’n koele zomer wil niet zeggen dat het allemaal flauwekul is, dat broeikaseffect. Het kan best over de hele wereld warmer worden maar in West-Europa kouder. Sterker nog: die kans is best groot; we leven hier, op dezelfde noorderbreedte als Labrador, eigenlijk een beetje boven onze stand. Als die Golfstroom er ineens geen zin meer in heeft…
Regen
Het was natuurlijk ook de zomer dat er op sommige plaatsen wel erg veel regen viel. Met name Limburg kreeg de volle laag. In andere delen van het land was de regen vooral van tijd tot tijd vervelend. Maar de verschillen waren groot: in de dagen dat Valkenburg onder water stond vielen er in de buurt van Rotterdam alleen maar wat spetjes motregen. Tussen de buien door viel er toch veel te genieten; soms moet je mooi weer ook een beetje afdwingen.
Groen
Fotografisch gezien had die overvloedige regenval ook een groot voordeel: de natuur bleef de hele zomer mooi weelderig en groen. In voorgaande zomers was er begin juni al weinig meer over van het gras, dit jaar heb ik geen verdorde grasspriet gezien. Wilde bloemen tierden welig in bermen, onkruid groeide soms manshoog op trottoirs.
Druppels
Fotografen konden zich uitleven op het vastleggen van regendruppels op bloemen en bladeren; al zijn er ook fotografen die voor dat doel altijd een plantenspuit in de auto hebben liggen.
Dramatisch
En de natte zomer van 2021 had nog een fotografische bonus: de luchten. Zelden zag ik zoveel spectaculaire wolkenluchten als de afgelopen maanden. Dramatic skies, zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Als de zon dan ook nog door een opening in de wolken schijnt levert dat bijna Carel Willink-achtige taferelen op. Magisch realisme…
De komende weken, dat is een zekerheid, wordt de natuur er alleen maar mooier op. Want de herfst is natuurlijk het echte droomseizoen voor landschapsfotografen. En nogmaals: ik ga er niet over, maar ik hoop natuurlijk wel op een reeks mooie zonnige dagen als post-coronasteun voor de veelgeplaagde horeca. De voortekenen voor de eerste helft van september zijn alvast gunstig.
En over de zomer gesproken: is het al opgevallen dat er op dit blog ook een aflevering van Zomergasten te vinden is?