De Instagram-top 7 – mijn populairste foto’s

36 foto's van het Instagramaccount van Frans Blok
LinkedInPin

Hoe kom je erachter wat je meest gelikete foto’s op Instagram zijn? Ik had wel ergens op dat sociale medium een knopje verwacht waarmee je dat snel te weten kan komen. Helaas, er zijn alleen een paar apps die het kunnen maar die hebben hun beperkingen. De enige manier is toch gewoon al je foto’s na te lopen en handmatig de hoge noteringen op te schrijven en op een rijtje te zetten.

Instagram is een sociaal medium waar je eigenlijk niet mag ontbreken als fotograaf en/of visualisator. Maar ik moest er, anderhalf jaar geleden toen ik mijn account aanmaakte, wel een beetje aan wennen dat je alleen kunt posten vanaf je mobiele telefoon. Ik behoor niet tot de generatie die – desnoods op de fiets – 150 tekens per minuut haalt met twee duimen op zo’n schermpje. Gelukkig ontdekte ik de app Later, waarmee je posts op je laptop of pc kunt voorbereiden, en dat maakt het al een stuk makkelijker.

36 Instagramposts

De hitparade

Hieronder volgt de top 7 van mijn meest populaire Instagramposts, met als volstrekt willekeurige peildatum 3 november 2016.

Alvast een paar conclusies:

  • de foto’s die ik zelf het mooiste vind hebben niet per se de meeste likes.
  • hoewel ik ook foto’s plaats uit andere plaatsen, vallen mijn Rotterdamfoto’s het meest in de smaak.
  • het aantal likes en volgers is groeiende maar ik haal nog niet de jaloersmakende aantallen van bijvoorbeeld mijn gewaardeerde ex-collega Feyenoordherbie.
  • mijn meest populaire foto’s zijn, euh…, geen foto’s.

Okee, hier is de lijst. Nummerrrr zeven!

7 – De Lijnbaan bij avond – 80 likes

De Lijnbaan in het blauwe uur

Dat deze in de top 7 staat verbaast me niet. Vanaf mijn eigen flatgebouw zien we hier linksonder de Lijnbaan, ooit Europa’s eerste voetgangerszone, tegenwoordig een rijksmonument. Daarachter het gebied tussen Lijnbaan en Coolsingel. Een nogal rommelig geheel met niet de allermooiste architectuur. De woontoren van Wiel Arets, helemaal rechts en het ABN Amro-gebouw in het midden zijn wel okee, maar daaromheen staan een paar gedrochten uit het rampdecennium, de jaren zeventig. En toch… in het blauwe uur na zonsondergang, als de lichten aan gaan gebeurt er iets magisch: de lelijkheid verdwijnt. Vind ik tenminste en blijkbaar is het Instagrampanel het daarmee eens.

5/6 – Blaak en Markthal in de ochtendspits – 82 likes

Ochtendspits op de Blaak

Op een gedeelde 5e en 6e plaats staat een van mijn eigen favorieten. Gemaakt ‘s ochtends vroeg vanaf een openbare galerij op de eerste verdieping van het woongebouw van Piet Blom met de ronde raampjes. Een collectie van ronde vormen in een verder door rechte lijnen gedomineerde stad. We zien hier station Blaak, ontworpen door Harry Reijnders en daarachter de Markthal van MVRDV met daarin het megakunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam. De blauwgele verlichting in de stationsboog (wat betekent: er komt een trein aan), de stervorm van de straatverlichting en de rode en witte autostrepen voegen extra lichteffecten toe. Verder zijn er details als de geparkeerde fietsen, de reclamezuil op de voorgrond en de nog net zichtbare Laurenskerk. Kortom: veel te zien.

5/6 – De trap in het Industriegebouw – 82 likes

De trap van Maaskant

Een totaal ander beeld dan het vorige waarmee deze foto de 5e en 6e plaats deelt. Vrijwel geen kleur en veel minder om aandacht strijdende details. Maar wat een sierlijke vormen! Ik maakte deze foto van de trap in het Industriegebouw van H.A. Maaskant, overigens op nummer  3  in de Wederopbouw Top 10, in juni van dit jaar op de Dag van de Architectuur.

4 – De Rotterdam – 83 likes

De Franse balkons van De Rotterdam

Van deze verbaast het me dat-ie zo hoog genoteerd staat. Mijn aandacht werd getrokken door de openstaande ramen van de Franse balkons in De Rotterdam op de Wilhelminapier. Met de wolkenlucht erbij leverde het een dramatisch beeld op. Mooi, maar op nummer 4? Ach ja, meeste stemmen tellen. En De Rotterdam voelt toch ook nog wel een heel, heel, heel klein beetje als “mijn” gebouw al is het bijna twintig jaar gelden dat ik er, werkzaam bij OMA, aan tekende.

3 – De Koopgoot na sluitingstijd – 84 likes

Koopgoot after hours

En dit is dus de hoogst genoteerde foto. Een combinatie van twee foto’s eigenlijk, op de ene waren de schimmen van mensen wat decoratiever, op de andere kwamen de langsrijdende trams beter uit. Voor wie het nog niet herkent had: dit is de Beurstraverse, beter bekend als de Koopgoot, op een tijdstip dat er niets meer te kopen valt. Links de Bijenkorf, rechts het bankgebouw dat binnenkort onderdeel wordt van het Forumcomplex, op de achtergrond het Beurs World Trade Center.

2 – Reliëf in Chocola – 103 likes

Melk, wit en puur

Op de bovenste twee plaatsen staan dus geen foto’s maar met de computer gegenereerde virtuele reliëfs. Dat is een interessante conclusie; ik vind ze zelf heel mooi en origineel en dan is het natuurlijk altijd prettig als anderen dat ook vinden. Ik heb er inmiddels 39 gemaakt; dat juist dit reliëf in pure, witte en melkchocolade zo gewaardeerd wordt is eigenlijk wel logisch, want wie houdt er nou niet van chocola?

1 – Reliëf in krantenpapier – 136 likes

Virtueel reliëf in oude kranten

En dan is hier de nummerrrrrr één… Een verrassende topnotering voor deze close-up van het virtuele reliëf in krantenpapier. Ik had hier eerder het reliëf in kaas,  noga of gepatineerd koper verwacht. Maar het publiek koos voor deze mash-up van vier verschillende oude kranten, random verspreid over een driedimensionaal patroon van drie- en vierhoeken.

Ik heb overigens nog lang niet alle reliëfs op Instagram gezet. Dat moet ik, met de resultaten van deze peiling in het achterhoofd, toch maar eens gaan doen.

Bonustrack: 3Develop Magazine – 7 likes

De 3Develop-glossy

Het is ook nog wel leuk even te kijken naar de plaatjes die het juist niet goed doen. Dat beeld wordt een beetje vertekend doordat de gemiddelde waardering gedurende mijn Instagramcarriere behoorlijk is toegenomen. Vooral sinds ik het #hashtaggen een beetje onder de knie heb is het gemiddeld aantal likes gestegen van enkelen naar enkele tientallen. Bij de allereerste foto’s zitten er een paar die het met twee likes moeten doen, maar dat ligt dus waarschijnlijk aan mijn, op dat moment, beperkte ervaring met het medium.

Bij de bovenstaande Magazine Mockup, die ik een paar maanden geleden plaatste, gaat dat excuus niet meer op. Ik maakte deze bewerking van mijn maandelijkse nieuwsbrief tot een glossy tijdschrift met behulp van een template van Alexandre Cardoso. Slechts zeven Instagrammers beloonden de moeite met een hartje. Vreemd hoor, ik vond ‘m zelf erg grappig. Maar misschien had men niet door dat ‘t nep was. Of juist wel.

Volg me!

Voor wie elke dag verrast wil worden door een mooi vierkant plaatje: op mijn Instagramaccount zijn volgers altijd welkom!

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten