De Dakendagen van 2018: Rotterdam van boven gezien.

Telelensopname van de Willemsbrug met op de achtergrond een woontoren en een grote kraan in de Rotterdamse haven
LinkedInPin

Op  2 en 3 juni 2018 waren weer de Rotterdamse Dakendagen, het jaarlijkse buitenkansje om de stad eens vanuit heel andere standpunten te bekijken, en te fotograferen.

De Rotterdamse Dakendagen 2018

Anders dan vorig jaar gaf een Dakpas dit keer niet twee dagen lang toegang tot alle Open Daken. Er moest gekozen worden voor de zaterdag of de zondag. Of voor allebei maar dan moesten er wel twee passen aangeschaft worden.

Heiig

Tja, en wat kies je dan? Zonder duidelijke reden had ik weken van tevoren gekozen voor de zondag. En die keuze pakte goed uit. Zaterdag was het namelijk uitermate onfotografisch weer: zwaarbewolkt, somber en heiig. Dat blijkt wel uit deze foto, zaterdagmiddag gemaakt vanaf de Fenixlofts.

Rijnhavenbrug en Hotel New York

Dag van de Bouw

Hoe ik dan op die Fenixlofts kwam? Nou, toevallig was het die dag ook nog eens Dag van de Bouw. Om volstrekt onduidelijke redenen worden al die leuke evenementen in hetzelfde weekend gepland; ik heb daar al vaker over gemopperd.

Zonnig

Maar enfin, ik had het over de Dakendagen. Op zondag was het weer een stuk beter, namelijk grotendeels zonnig met goed zicht.

Willemsbrug, drijvende bok en woontoren

Strategie

Je moet natuurlijk wel een strategie hebben om het meeste uit je Dakpas te halen. Mijn strategie was: van oost naar west langs alle daken waar ik nog niet geweest was. ‘s Ochtends zon vanuit het oosten, ‘s middags vanuit het westen; op die manier zou de stad altijd goed uitgelicht moeten zijn.

Hoge Wiek

Het eerste dak was meteen een topper: studentenflat De Hoge Wiek aan de Oostmolenwerf. Achttien verdiepingen hoog en een mooi uitzicht op het Haringvliet en de Rotterdamse skyline. Dit zou nou een perfecte plek zijn voor het Blok van Blok.

Panorama Rotterdam

Boompjes

Het volgende dak, van een van de kantoorgebouwen aan de Boompjes, was een stuk lager. Volgend jaar is dit dak hoogstwaarschijnlijk niet toegankelijk tijdens de Dakendagen, om de simpele reden dat het er dan niet meer is. Het kantoor gaat plaats maken voor een woontoren. De toekomstige bewoners krijgen een geweldig uitzicht: de Nieuwe Maas, het Noordereiland en de Kop van Zuid aan de ene kant en de Scheepmakershaven, het Wijnhaveneiland en het centrum aan de andere.

Spiegeling bij de Scheepmakershaven

Schoolplein

Het dak van de Jan Prinsschool is al helemaal niet hoog, maar het is waarschijnlijk wel het hoogste schoolplein van Nederland. De kindjes hebben een mooi uitzicht op en in de Markthal. Jammer genoeg zijn de mazen van het hekwerk te nauw voor een goede foto van dat uitzicht. Ik ken een fotograaf die speciaal voor dat doel altijd een keukentrapje in de auto heeft, maar ik maakte mijn dakentocht op de fiets; voor het maken van deze foto’s is geen grammetje CO2 uitgestoten.

Inkijkje in de Markthal

Witte de With

Het dak van bedrijfsverzamelgebouw 42workspace moet het ook niet van zijn hoogte hebben. Wel van zijn locatie: het gebouw ligt aan de Witte de Withstraat, een van de hipste straten van de stad, die we hier als een groene rivier door de wijk Cool zien stromen.

De Witte de Withstraat

GEB

De GEB-toren aan de Coolhaven, het geelbruine gebouw links op de foto hieronder, was op papier een van de meest veelbelovende daken. Niet te ver van de hoogbouw in het centrum en op de Kop van Zuid, maar ook niet te dichtbij. Helaas bleek daar het dak zelf niet echt toegankelijk te zijn. We konden het prachtige uitzicht slechts bekijken door het enigszins viezige glas van de observatiepost die de Duitsers in de oorlog op het dak gebouwd hebben. Amsterdamse toestanden, zou ik dat willen noemen.

Het Erasmus MC

Broeikaseffect

Tot overmaat van ramp was het in die dakopbouw zo tropisch warm dat weinigen het er langer dan een minuut of vijf uithielden. De foto hieronder is dan ook onder zeer moeilijke omstandigheden tot stand gekomen. De enige troost was dat de moffen er in ’40-’45 waarschijnlijk ook behoorlijk hebben zitten zweten.

Het Oude Westen en de skyline

HAKA

Op het dak van het HAKA-gebouw, een monumentaal bedrijfspand uit de jaren dertig in het Merwe-Vierhavensgebied, was het een stuk aangenamer. Bovendien was ook daar het uitzicht goed te pruimen.

Uitzicht vanaf het HAKA-gebouw

Groothandelsgebouw

Sneller dan verwacht had ik daarmee mijn verlanglijstje afgewerkt. Goed, dan nog maar een keer terug naar een klassieker: het dak van het Groothandelsgebouw, niet voor niets de nummer 1 in mijn Wederopbouw Top-10.

Slechts het meest westelijke deel van het dak was toegankelijk maar het uitzicht was er niet minder om.

Sedum en het Station

Volgend jaar zijn er ongetwijfeld opnieuw Dakendagen. Met hopelijk een aantal nieuwe daken erbij. Ik zie er naar uit.

Door Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mobiele versie afsluiten