Bijenbrasserie op een Lijnbaanflat
Het gaat slecht met de bijen, dat is algemeen bekend. Wat ook precies de oorzaak is, een feit is dat hun aantal afneemt en dat sommige soorten met uitsterven bedreigd worden of al uitgestorven zijn. En dat is niet alleen zielig voor de bijen, het zou ook wel eens zielig kunnen uitpakken voor ons. Veel gewassen hebben namelijk bijen nodig voor de bestuiving.
Bijenhotels
Gelukkig kan de bij de laatste tijd ook op veel steun rekenen. Overal in het land zie je bijenhotels verrijzen, constructies met veel hout, riet en ander natuurlijke materialen waar de beestjes een holletje in kunnen maken.
Wilde bloemen
Natuurmonumenten verspreidde dit jaar gratis zakjes met zaden van wilde bloemen, vorig jaar geoogst op een eigen bloemenveld. Onder het motto maak plaats voor wilde bloemen werd iedereen aangemoedigd de bijen te verwennen met een stukje mini-natuur in de tuin of op het balkon.
Brasserie
In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen werkt 3Develop daar graag aan mee met een eigen bijenbrasserie. Eind april verspreidde ik de zaadjes dus over de potten en potjes op mijn balkon, tien hoog in een van de flats bij de Lijnbaan.
Erg vlot kwamen de bloemen niet uit de grond, ondanks de dagelijkse handmatige irrigatie. Misschien speelde het toch wat koude voorjaar daarbij een rol. Maar na een paar warme dagen begonnen er in de tweede helft van juni toch steeds meer bloemen uit te komen.
Menukaart
Opvallend was dat daar ook koolzaad bij zat en vrij veel phacelia, twee soorten die niet genoemd werden in de folder van Natuurmonumenten. Van de soorten die wel in de folder stonden spotte ik het musjeskaasjeskruid, de kamille, de korenbloem en vooral veel klaprozen. Voor de gemiddelde bij een menukaart om van te watertanden.
Klandizie
De vraag was nu natuurlijk: komt de loop, of liever gezegd de vlieg, er een beetje in? Weten de bijen de brasserie te vinden, 25 meter boven straatniveau in de toch vrij steenachtige Rotterdamse binnenstad? Muggen, vliegen en torren bereiken mijn appartement weliswaar moeiteloos maar dat is geen garantie.
Gelukkig kon ik spoedig de eerste bij verwelkomen. En wie één bij redt, redt de wereld. En het bleef niet bij één bij want al snel kreeg deze infuencer gezelschap van zijn volgers.
Biodiversiteit
Zo makkelijk is het dus, je steentje bijdragen aan de biodiversiteit. En je hebt er ook nog wekenlang een mooi balkon van.
Als alles uitgebloeid is ga ik de zaadjes oogsten en drogen. Met een beetje geluk heeft de brasserie volgend jaar een paar pop up-filialen in bermen en plantsoenen in de buurt.
Update: 18 juni 2020
Zoals gepland heb ik de bloemzaden geoogst, gedroogd en de hele winter bewaard in een potje. Begin mei zijn ze de grond ingegaan voor de nieuwe ronde. Opvallend genoeg is het vooral de phacelia die opkwam, maar die doet het dan ook meteen erg goed en is erg populair bij de klanten van de brasserie.
Mooi! Zo wil ik ook een steentje bijdragen aan de biodiversiteit! Helaas hebben we helemaal niks op het terras behalve een vogelbad. Volgende jaar weer wel!