Lopen naar De Leckere

Dit is de tweede voorpublicatie van de hopelijk ooit te verschijnen wandelgids De Beste Bierwandelingen van de Benelux. De eerste blogpost uit die serie had als doel de abdij Koningshoeven bij Tilburg, waar Nederlands bekendste trappistenbier La Trappe gebrouwen wordt. Het doel van deze tweede wandeling is een veel jongere brouwerij: De Leckere in Utrecht.

Het streven bij deze serie is het bezoek aan brouwerij of proeflokaal te combineren met een wandeling van rond de 20 kilometer. We lopen daarom vanaf het station met een hele grote boog door Utrecht en omgeving naar het café van De Leckere bij de Werkspoorkathedraal. Voor wie in de voetsporen van reisgenoot A. en mij wil treden is de onderstaande kaart handig; klik hier voor een full-screenversie.

Sferen

We komen tijdens deze tocht door tal van sferen, met architectuur uit alle denkbare tijdperken. Dat de Utrechtse binnenstad met zijn grachten en werfkelders wonderschoon is, zeker op een zonnige zondag in maart, hoef ik natuurlijk niemand te vertellen. Maar ook het vervolg van de route is verrassend prachtig.

De Oude Gracht in Utrecht tussen historische panden in de binnenstad op een zonnige voorjaarsdag
De Oude Gracht

Parken en watertjes

We lopen langs een oud riviertje, de Minstroom en door het Wilhelminapark, eind 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het park Bloeyendael, dat we vervolgens doorkruisen, is wat natuurlijker van opzet, met houten bruggetjes, meanderende watertjes en verwilderde bosjes.

Wandelpad met houten bruggetje in het Utrechtse natuurpark Bloeyendael op een zonnige voorjaarsdag
Natuurpark Bloeyendael

Waterlinie

Als we onder de snelweg doorgaan komen we ineens buiten de stad, in een stukje agrarisch landschap met boerderijen en weilanden. We komen langs een vesting van de Hollandse Waterlinie, Fort Voordorp. En we lopen zelfs door de volgende vesting, Fort Blauwkapel, waarin zich een dorpje blijkt te bevinden.

Dorpse sfeer in het Utrechtse fort Blauwkapel op een zonnige voorjaarsdag
Fort Blauwkapel

Terug in de stad

Recreatiegebied Ruygenhoek ademt ook nog een groene en landelijke sfeer maar als we bij het café van de Leckere willen komen moeten we toch een keer de stad weer in. De wijk Overvecht is een combinatie van jaren zestig-flats en recente stadsverniewing. We lopen een klein stukje langs de Vecht en vervolgens door de wijk Zuilen, met veel woningbouw uit de jaren dertig.

Graafmachine en container bij een gestripte jaren zestigflat in de wijk Overvecht in Utrecht
Overvecht

Werkspoor

Het Julianapark is al het tweede landschapspark in Engelse stijl op deze wandeling. En als we onder het spoor doorlopen komen we alweer in een andere omgeving: het Werkspoorkwartier. Dit was voorheen het domein van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel. Tegenwoordig is het een van die oude fabrieksterreinen die langzaam worden gekoloniseerd door kleine bedrijfjes, horeca, ateliers en andere stedelijke functies.

De Werkspoorkathedraal in Utrecht met ervoor het cafe en terras van brouwerij De Leckere en de voormalige Werkspoorhaven
De Werkspoorkathedraal

Café

De brouwerij van De Leckere is gevestigd in een van de loodsen. Het café is gebouwd aan de noordwestzijde van de grootste hal, de Werkspoorkathedraal. De architectuur van dat café bevalt me zeer: een zwarte staalconstructie met gevels van glas en translucente polycarbonaatplaten. En ook het terras, met uitzicht op de voormalige Werkspoorhaven, mag er zijn. We hebben er intussen 16,6 kilometer opzitten dus we hebben wel trek in een alcoholische versnapering.

Het modern vormgegeven café van bouwerij De Leckere met terras aan de haven in het Werkspoorkwartier in Utrecht
Café aan de Werkspoorhaven

Maatschappelijk verantwoord

Brouwerij De Leckere bestaat sinds 1997 en kan dus dit jaar het zilveren jubileum vieren. Het bedrijf is een toonbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Alle ingrediënten van hun bieren zijn honderd procent biologisch. Een veld zonnepanelen op het dak van de brouwerij zorgt dat het bier volledig fossielvrij geproduceerd kan worden. En door geen lactose of andere dierlijke producten te gebruiken kan ook het labeltje vegan op de flesjes. Verder biedt het bedrijf een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet.

Glas bier van de Utrechtse brouwerij De Leckere op een houten tafel op een zonnig terras
Imperial Kveik Ale

Smaakvol

Erg sympathiek allemaal, maar het belangrijkste is natuurlijk: hoe smaakt het bier? Dat blijkt dik in orde, in ieder geval voor wat betreft onze keuzes van vanmiddag, we nemen allebei een CromHout Dubbel en een special, de Imperial Kveik Ale. Ook het plankje met kazen uit de streek mag er zijn.

Kaasplankje met drie soorten kaas, rucola, notenbrood en chutney
Streekkazen, notenbrood en chutney

Afscheid

Genietend van de voorjaarszon is de verleiding groot om nog meer bieren op de uitgebreide kaart te proberen. Maar we hebben nog een wandeling van 4,6 kilometer naar het station voor de boeg, dus met lichte tegenzin nemen we afscheid.

Het cafe en terras van brouwerij de Leckere in het Werkspoorkwartier in Utrecht op een zonnige voorjaarsdag
Afscheid met tegenzin

Kanalen

Die vierenhalve kilometer voeren ons langs drie kanalen: het Amsterdam-Rijnkanaal, het Merwedekanaal en de Leidse Rijn. De sfeer verandert geleidelijk van industrieel in stedelijk. Bij het station besluiten we, hongerig als we zijn na bijna 21 kilometer, toch nog maar een stukje door te lopen naar Taj Mahal in de Zadelstraat. Die heeft voor een Indiër overigens best een aardige bierkaart. Maar helaas geen De Leckere.

De Leidse Rijn in Utrecht met op de achtergrond de hoogbouw in het stadscentrum op een zonnige voorjaarsdag
De Leidse Rijn

Lees ook de volgende hoofdstukken:
De Gulpener Bierwandeling
Bierwandelen naar Bodegraven

Update: overname

In juni 2023 ging de Leckere failliet. De coronalockdowns, een dure verhuizing en stijgende grondstoffenprijzen deden de brouwerij de das om. Gelukkig blijft het cafe met terras bij de Werkspoorkathedraal behouden: het wordt overgenomen door De Proefzaak, een ketentje van proeflokalen verbonden aan Kleiburg, een protestantse kloosterbrouwerij uit de Bijlmer. Klinkt goed; dat vraagt om een nieuw bezoek, dat ongetwijfeld in de komende tijd gaat plaatsvinden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.